На 1 май 2014 г. „Пивоварна 359“ даде официален старт на своята флагманска бира „Диво пиво“. По случай задаващия се първи рожден ден, от компанията решиха да изненадат своите клиенти, а и самите себе си с експериментална бира.
Идеята за нея хрумва на управителя на пивоварната Александър Герджев на 30 март, след което на главния технолог Иван Карагьозов е нужно само ден, за да разработи точната рецепта. И така на 1 април се появява кратък анонс във „Фейсбук“ профила на „Диво пиво“ за подготвяна бира с цвекло, репички, целина, бахар, розмарин и естрагон. Приложена е и тази снимка:

divopivo

Това сякаш идва точно за Деня на шегата. Но не става въпрос за опит за лъжа, а си е чиста форма истина. Бирата даже вече е ферментирала и й предстои бутилиране.
„Изобщо не си и мислих за такова нещо до този 30 март. Идеята възниква спонтанно. Търсихме нещо странно, нестандартно, с което да отбележим нашия рожден ден“, коментира Александър Герджев и добавя, че всяка година на 1 май пивоварната ще поднася отново подобен сюрприз, като пак ще се търси нещо „откачено и диво“. Да подхожда на името „Диво пиво“.
Самата експериментална бира още не е кръстена, защото всичко още е в процес на разработка, включително и етикетът. Ясните неща към момента са: тя ще е под шапката на „Диво пиво“, като се търси подходящо продължение на наименованието, ще е с около 5% алкохолно съдържание и ще се предлага в бутилки от 330 мл. От тази бира ще бъдат пуснати точно 500 бройки, като експериментът ще е еднократен. Това ще й придаде и своеобразна колекционерска стойност. Тази бира също така ще се предлага единствено в 100beers.bg.
От „Пивоварна 359“ подчертаха, че подборът на зеленчуците и подправките не е самоцелен и подредбата им не е някаква бутафория. От репичките се е търсила пикантна нотка и тя е получена, от цвеклото – да придаде червен цвят на пивото. Същото важи и за подправките, от които към момента надделява усещането за розмарина. Използвани са и три вида хмел – каскейд, цитра и нъгет.
Всъщност всеки сам може да усети и прецени за себе си как се вписват във вкуса му всичките тези съставки, но появата на тази бира е доказателство за свободата, която имат малките пивоварни – да правят опити и подобни нестандартни варки по свое хрумване. Това, което винаги е било бариера за големите компании. А в крайна сметка подобни изненадващи решения само могат да обогатят познанията на любителите на бира.

divopivo1

 

Advertisements