„Пивотека“ реши да изненада почитателите на качествените крафт бири в навечерието на Великденските празници и пусна на своя сайт pivoteka.bg три нови бири от холандски пивоварни, които могат да бъдат поръчани от цялата страна.
Базираната в Камперланд Emelisse не е непозната за ценителите у нас. Сега вниманието към нея е обърнато с две бири оттам, които са нови за страната ни – Blond и Saison.
Blond, противно на очакванията за тип белгийски блонд, произтичащи от името, всъщност е в стил американски Индия пейл ейл. С 6,8% алк. и много добра плътност – 16.1 плато, тя носи характерните цитрусови аромати, но и дъх на дрожди. Във вкуса последователно се редуват усещанията за карамел и бисквити от съответните малцове, последвани от нотките, провокирани от хмеловете – грейпфурт, маракуя. Но горчивината е умерена, без да се натрапва повсевместно на сетивата. Умерено горчив е и завършекът. Изключително приятен IPA, оценен подобаващо и в RateBeer – 93 точки от 100 възможно.

IMG_2082
Emelisse Saison (4,6% алк) пък е замислена като бира за откриване на вечерта. Но заради характеристиките й, може да бъде включена и на по-късен етап на дегустацията. Има богат набор от аромати – грейпфрут, сено, карамел, мая, а във вкуса има особена кисела жилка, която допълна общата корчивина, долавя се и букет от билки. Тя е оценена в RateBeer на 90/100.
Третото предложение от „Пивотека“ е от t IJ, за която вече е ставало дума. Някои от вас може и да са дегустирали вече Struis в KANAAL, но ето, че тя вече може да се опита и в други градове. Този „щраус“ е представен в стил барли уайн, но е интересен поради факта, че пресича границата към белгийския силен ейл. Шоколадът и препечения малц ясно се долавят, както и сушени зимни плодове – сливи, стафиди. Има приятен затоплящ ефект и нюанси от дъбовите бъчви, в които е отлежавало пивото. Нежната горчивина пък препраща към американските барли уайн примери. Ползва се в RateBeer с внушителните 95/100 и може да се остави като финал на вечерта – а ако денят не е от празничните, то със сигурност Struis ще го направи с една идея също по-приятен.

Struis

 

Advertisements