Пивоварната Ommegang от градчето с 2000 души Купърстаун, щата Ню Йорк спази традицията си да пуска специална бира за всеки нов сезон на сериала на HBO „Игра на тронове“. Затова в началото на април, в чест на старта на петия сезон на фентъзи епоса, ще влезе за продажба Three-Eyed Raven (за съжаление само на американския пазар), която е именувана на триокия гарван от книгата, както е видно. Пивоварната, която е собственост на Duvel Moortgat, разбираемо прави тази бира в белгийски стил (в случая сезон/Saison), както и тези за предишните серии на „Игри на тронове“. А те са Iron Throne (блонд ейл, пролет 2013 г.), Take the Black (стаут, есен 2013 г.), Fire & Blood (червен ейл, пролет 2014 г.) и Valar Morghulis (дюбел, есен 2014 г.), всички – плод на сътрудничеството с НВО.
Three-Eyed Raven е с 7,2% алк, като по описание е с черен цвят, с аромат на мая, малцова сладост и пикантен хмелов финал (хмелове Hallertau Spalt Select, Tettnang и Bravo). За направата му е вложена и ръж.
В блога вече е ставало въпрос, че пивоварната Fish Brewing посвети три свои бири на книгата и кинотрилогията „Хобит“. Всъщност… това е свободата на крафт пивоварството – да материализираш вдъхновението си или реализираш хрумване (като това на HBO), без значение на корпоративни интереси. В следващите месеци и години се очаква подобно развитие и в България в посока на немасови, но изключително интересни бирени стилове. А защо не и бири, плод на подобни идеи, като на Ommegang и Fish Brewing…

raven

 

Реклами