Преди дни белгийският вестник La Libre съобщи, че пивоварният гигант Anheuser-Busch InBev ще инвестира 100 милиона евро в местните фабрики Jupiller, Hoegaarden Louvain и Leeuw-Saint-Pierre. Като част от програмата ще бъде въвеждането в производство на още една нова бира в портфолиото на Leffe, а именно в стил Индия пейл ейл (IPA). Тя ще се очаква съвсем скоро на белгийския пазар, а доста вероятно в следващите месеци и в България.
В Белгия обаче веднага се появиха критични мнения за идеята. Филип Вутерс от сайта Bieres et Plaisir обявява това за голяма грешка. Той се обосновава, че стилът IPA е отличителен със своето високи нива на горчивина. В исторически план това е британски стил, а в момента преживява ренесанс в световен мащаб, благодарение на американските крафт пивоварни. Затова белгийските бирени пуритани считат, че бутилирането на бира с подобна история в един от символите на белгийските абатски бири като Leffe би било проява на неуважение. Други пък считат противното – фактът, че една от големите световни пивоварни компании ще произвежда IPA е победа за крафт бирите и ще помогне на милиони консуматори да открият прелестта на силно охмеленото пиво и така да търсят повече крафт бири.
Факт е, че явно в Anheuser-Busch InBev се опитват да се включат в „горчивата“ вълна, която залива бирения пазар. Дори и в Белгия IPA не е чужд стил и доста пивоварни вече предпочитат да заложат на горчивината, вместо на традиционните местни стилове, които са повече фокусирани на сладкия вкус и високото алкохолно ниво. Както например Duvel, която инвестира сериозно в последните години в своя Tripel Hop (от който, впрочем, очакваме в следващите седмици в България да пристигне и новият вариант – за 2015-а).
И така – ще е интересно да се види и какво ще се случи след появата на Leffe IPA.

leffe

 

Реклами