Продължава доброто представяне на българските домашни пивовари в чуждестранни конкурси. Нова добра вест дойде от силния международен конкурс в Будапеща, който се проведе на 14 и 15 март. Там Христо Цочев спечели трето място в категория Червен ирландски ейл със своя Irish Red. Постижението има сериозна тежест, тъй като в категорията имаше общо 40 участници. За Цочев това не е първи успех, тъй като миналата година на конкурса Slovak homebrewing Star в Рожнава завоюва второ място в категория Heller Lager (светъл лагер).
Мащабите на състезанието в Будапеща бяха доста сериозни – над 300 участващи бири – от Унгария, България, Словакия и Хърватия. В класирането обаче е присъствал субективен фактор на домакинството и при журирането първите места в категориите са били резервирани за унгарските бири. В тази връзка трябва да се отчете като успех и двете 10-и места. Едното е на Йордан Ченков в категория „Виенски лагер“ с неговата SliWien (тук поздравления и за доброто хрумване за името на пивото). Другото пък е за Димитър Георгиев в категория „Американски ИПА“ с бирата Samuray IPA. Георгиев е познат отлично сред домашните пивовари заради партньорството си с Божидар Александров. За двамата вече е споменавано в блога https://bforbeer.wordpress.com/2014/01/24/%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE-%D1%85%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%8F/ , като очакванията към тях са да успеят да представят официално на света своята пивоварна Blek Pine наесен. Това трябва да бъде и една от най-добрите новини за бирената 2015 г. Така те ще бъдат едно от нагледните доказателства за естествения път на развитие, който се трасира от домашното пивоварство към микропивоварството. Такива примери има вече у нас – „Диво пиво“ и „Гларус“. Скоро се очакват и още няколко включвания.
Доброто качество и успешното представяне на домашните ни пивовари зад граница обещават и много интересен Трети международен конкурс за домашна бира в София на 25 април (https://bforbeer.wordpress.com/2015/03/10/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5/). Доколко добре ще се представят българските бири там ще се види в самия ден, но първите месеци от годината подчертават тенденцията за повишаване на интереса към правене на пиво в домашни условия в България. Защо не скоро да не говорим и за бум на домашното пивоварство у нас?!

ADPB

 

Advertisements