Само дни ни делят от ежегодния Ден на Свети Патрик (17 март), един от най-веселите празници в годината и повод за всички ирландци (или почитатели на жизнерадостния ирландски дух) да вдигнат чаша Guinness. От консорциума Diageo, който е собственик на митичната пивоварна в Дъблин, са се постарали да осигурят освен пинта от прочутия стаут навсякъде по света, също и специална колекционерска изненада. Тя се явява под формата на лимитирана серия Guinness The 1759, от която са произведени само 90 000 бутилки. Тя ще е около 5 пъти по-скъпа от обичайния им стаут, около 35 долара. Но и се различава значително от него. Защото е в стил силен английски ейл (9% алк), произведен с торфен малц, какъвто се използва и при направата на шотландското уиски. Именуван е в чест на годината, в която сър Артър Гинес е започнал своя славен пивоварен проект.
„Ние варим нашият страхотен стаут от много, много време. А потребителите вече гледат за нещо ново. Отделно със своята интересна визия тази бутилка би била чудесен повод за подарък от Guinness“ разказва директорът в Diageo Ема Гилес.
В хода на компанията обаче има и друг нюанс. Продажбите на Guinness в глобален мащаб бележат 5% спад, още повече, че доста от младите ирландци вече правят доскоро немислимото – обръщат гръб от традиционния стаут, в резултат от общия отлив на хората от пъбовете. Затова и подобен нов продукт като Guinness The 1759 е опит да се привлекат нови почитатели или пък да се върне интереса на останалите към марката.
Първоначалните отзиви за тази бира е, че е с богат, плътен и подчертано сладък вкус, нотки на карамел и нюанси от дъбова бъчва и затоплящ ефект на уиски. Но си има място и за приятен горчив хмелен финал. Като цяло напомня на портвайн и в този дух е подходящ за консумиране с десерт или след вечеря.
Guinness The 1759 е един определено интересен ход от дъблинската пивоварна. Но поради краткия срок до 17 март (а и цената), съм убеден, че много от вас биха предпочели вместо него да изпиете една или повече чаши наливен Guinness или пък някой друг, също така чудесен стаут.

1759

 

Advertisements