Няколко интересни новини се родиха в последните дни около предстоящия Трети конкурс за домашно пиво, организиран от Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ), който ще се проведе на 25 април. Вече е ясно мястото на провеждане – столичната бирария „Халбите“, на ул. „Три уши“ 13. Ясно е също, че освен българско домашно пиво, в конкурсната програма ще участват още домашни бири от Полша, Словакия, Хърватия и Румъния, най-вероятно и от Хърватия. Освен това международното участие ще бъде подплатено и от присъствието на сертифицирани бирени съдии от Полша и Словакия, което ще даде една допълнителна гаранция за безпристрастност и обективност при журирането.
Както е известно, ще има 6 състезателни категории, в които домашните пивовари ще представят своите бири – европейски лагер, английски пейл (светъл) ейл, стаут, американски Индия пейл ейл, пшенично пиво (вайцен) и белгийски силен ейл. Записването за участие вече върви на http://homebrewers-bg.org/ Подробности пък може да откриете тук http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=19&t=2945
Тук идва ред и на следващата вест, която ще направи събитието още по-интересно. На същия ден и място – в „Халбите“, среща ще си дадат колекционерите на бирени артикули в България, които заедно с това ще учредят тогава и свой съюз. Да, има такива хора с подобно чудесно хоби, при това те никак не са малко. Сега те ще имат възможност да се обединят и да си помагат взаимно. Колекционерите паралелно с това са в подготовка да направят и ретроспективна изложба „Българско пиво в артикули“, на която ще бъдат показани множество интересни бутилки, капачки, подложки и т.н. от различните периоди на българското пивоварство през годините. Присъствие е потвърдил и безспорният бирен ерудит Людмил Фотев, който също е и изявен колекционер (неговата сбирка е вече с над 29 000 бирени капачки). Той ще сподели с останалите колекционери, а и с всички интересуващи се, своя опит при събирането, както и ще даде ценни съвети на тези, които тепърва правят първи стъпки в това хоби.
Изпълненият със събития ден ще бъде допълнен и с конкурс за най-добър етикет на домашна бира, в който победителят ще бъде определен от публиката, както и през миналата година. Отделно всички желаещи да се захванат с домашно пивоварство, ще могат да разгледат материали и оборудване, които ще бъдат представени от АДПБ. От асоциацията, както винаги, ще имат готовност и голямото желание да обяснят на всеки желаещ как се прави бира в домашни условия и колко е достъпно това хоби.
За да се оформи убеждението, че това ще е един от най-интересните дни от бирения календар в България за 2015 г. идва и допълнението, че през целия ден в „Халбите – Три уши“ ще има промоции на чуждестранни крафт бири. Ще се леят и различни стилове домашно пиво, които да потвърдят, че с подръчни средства човек може да си направи чудесно пиво по свой избор.

ADPB

 

Реклами