Бирите Ch’ti на френската семейна пивоварна Castelain дебютираха в България в началото на 2015 г. Преди два дни обаче те имаха реално своето официално представяне у нас. То се случи в столичния The Еgg Bar, където занапред също могат да бъдат опитани. А пък по-важният момент за всички ценители на хубавата бира, които живеят извън София, е възможността новата френска тройка да бъде поръчана през сайта на „Пивотека“ – pivoteka.bg, на напълно разумни цени.
Няколко думи за пивоварната. Тя е основана през 1926 г. в северното френско селище Бенифонтен, недалеч от границата с Белгия. Близостта с тази държава, известна с вековните си традиции в пивоваренето, дава своето отражение и върху френската пивоварна. Отделно селцето с 300 души население е известно с чудесната си вода, която логично се използва и за направата на бирата Ch’ti (произнася се като Щи). Както се вижда по размерите на Бенифонтен, пивоварната е и основната местна забележителност и гордост. Тя е и семеен бизнес, принадлежащ на фамилията Кастелен. В момента малката компания се управлява от брат и сестра – Ив и Аник Кастелен, които поемат наследствената пивоварна през 1978 г. Тяхната максима е да не отстъпват от традициите да правят biere de garde – бира с горна ферментация, която отлежава задължително между 6 и 10 седмици, за да разгърне по-пълен букет от аромати и вкусове.
Постепенно Ch’ti добива популярност извън региона – първо в цяла Франция, след това в Щатите, а сега вече тя навлиза и в България. Тук са налични три от бирите – Blonde (6,4% алк.), Ambree (5,9% алк.) и Triple (8,3%), всяка интересна по своему. Blonde носи всички черти на белгийските си събратя – обилна пяна, аромати на овощна градина (праскови), но и на мая и хлебни нотки. Цветът е също типичен – искрящо златист, както и вкусът, който е подчертано малцов, но и с очаквано сладък и плодов финал. Бирата е със средно тяло и висока газировка, отговаряща на стила. Повече карамел пък се усеща в Ambree, от аромата през вкуса, където сладостта е малко по-обрана за сметка на лекия, но отчетлив горчив завършек. И тук има плодово присъствие – на сушени сливи, мед и ядки. Също приятна за пиене. Следвайки логическият път на дегустацията, то финалът трябва да е за най-силната от бирите – Triple. При наливане от нея се носи плътен аромат на мая, плодове (ябълки), малц, мед, които се усещат и на вкус. При затопляне се чувстват и нотки на гъби и хляб, както и цялостен ликьорен, затоплящ ефект. Това е последвано от приятен нежен горчив завършек. Може би не е толкова плътна, колкото познатите ни примери за трипъл. Първосигналното усещане е, че Ch’ti Triple би се комбинирала приятно с печено месо или пък сирена с по-неутрален вкус.
При всички случаи трите бири Ch’ti дават интересен повод да се разшири
географията на почитателите на пивото у нас. Може би пък те са
предвестник на останалите интересни френски крафт пивоварни?!

IMG_2238

 

Advertisements