Чудесна новина за българското домашно пивоварство дойде още от първото значимо международно събитие за годината в Централна и Източна Европа. На конкурса „Биела врана 2015“ в Словакия първо място в категория California Common зае Йордан Ченков със своя La-La Lager. Този стил все още не е толкова добре познат у нас, но неговата популярност от години е прехвърлила границите на Щатите. Пивото в стила се прави със специални лагерни дрожди, ферментиращи при по-високи температури, които по-скоро са типични за ейловото пиво. Използват се също американски хмелове, които дават отчетлива горчивина на пивото. Методът за направа на California Common датира още от края на XIX век, когато в този американски щат е било лукс да се използват хладилници при пивоваренето.
Това е накратко по отношение на стила. А успехът на Йордан Ченков (72 точки) е още по-значим, тъй като той изпреварва свои колеги от страни с вече утвърдени традиции в домашното пивоварство като Полша и Словакия. В същата категория има и друг наш призьор – председателят на УС на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) Темелко Пампов зае 5-а позиция и заслужи приза „Бронзова шишарка“ със своя Smoke on the Bay. Той има и 15-о място в стила Английски барли уайн с The Spirit of Quince.
Големият победител на „Биела врана 2015“ е бирата Kwietki niepiem (Цветя не пием) на словаците Михал Ферко и Антал, която е в друг по-непопулярен тук стил – грюит. Той пък е препратка към едновремешните традиции (между X и XVI век), когато при производството на бира не е използван хмел, а различни билки, придаващи търсената горчивина. В случая при Kwietki niepiem също не е използван хмел, а няколко различни цветя и растения, сред които бъз.
Първото място на Йордан Ченков (познат вече на доста хора и с талантливо направения тиквен ейл Mashin` Pumpkin) има и друго измерение. Това показва, че за сравнително кратък период българските домашни пивовари вече могат да бъдат достойна конкуренция на своите колеги в държави като Полша, Хърватия, Унгария, Словакия – там, където това хоби е на особена почит, както стана въпрос вече.
Разбира се, тези награди са признания за постигнатото, но като цяло остава у всички домашни пивовари удоволствието за направата на бира от самия теб по собствено предпочитание за стил, алкохолен процент, цвят, горчивина и т.н. В тази връзка пък може да се припомни, че остават около два месеца до най-голямото събитие за домашните ни пивовари – Третия международен конкурс за домашно пиво, който ще се проведе на 25 април в София. Подробности може да научите към момента тук http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=19&t=2945&sid=5e4a14bb0686edacacabf5831d31a99f, а оставащото време все още е достатъчно за всеки желаещ да свари поне една бира за надпреварата:)

chenkov

 

Advertisements