Свежи предложения за вашия бирен вкус има от днес в www.pivoteka.bg. Там са налични за поръчка от цялата страна бирите на интересната холандска крафт пивоварна Maximus. Те досега са предлагани на няколко събития, организирани от „Пивотека“, но вече излизат амбициозно на пазара.
Maximus стартира като „джипси“ проект и вари бирите си в различни други пивоварни. Но от 2012 г. установява своя мощност в град Утрехт, където отваря и собствен бар. В него освен, че се обяснява и проследява производствения процес, посетителите могат да опитат пълния асортимент на Maximus, както и разнообразни био ястия. Затова и всеки, на когото му се отвори път към Холандия и по-специално Утрехт, би могъл да запази за там няколко приятни часа.
Като начало обаче приятните моменти са гарантирани с три от бирите на Maximus, които се предлагат вече в България. Трудно може да се отличи някоя от тях пред останалите, защото всяка притежава по нещо интересно.
High Hops (в стил Индия пейл ейл, 6% алк) има висока степен на горчивина (IBU 50), но тя се усеща по много приятен начин. При сухото охмеляване е използван пресен хмел, което дава много интересни нюанси в аромата и вкуса. Там се долавят карамел и нотки на борова гора, които стават особено приятни при лекото затопляне на бирата на стайна температура (до около 10 градуса). А в интензивно горчивия финал вече имат своето присъствие вкусове на червен грейпфрут и лайм. High Hops има 90 от 100 възможни пункта в RateBeer.
Още по-високо (цели 93/100) пък има Stout 8, който с името си обяснява лаконично и красноречиво в какъв стил е пивото и с какъв алкохолен процент. Тази тъмнокафява на цвят бира ти дава есенцията на стила – аромати и вкусове на натурален шоколад, кафе, препечен малц. Финалът пък е подчертано силно горчив, което е и друг от плюсовете на бирата.
Палец нагоре заслужава и Brutus (амбър/виена лагер с американски хмелове, 6% алк.). Това е един от малкото достъпни за България примери как лагерната бира (с долна ферментация) може да бъде направена по достатъчно интересен начин, че да я запомниш в морето от масови лагери. Карамеленият малц заявява присъствие още в аромата, а при затопляне носът долавя и американските хмелове – усещане за портокал, манго. „Добър баланс“ е един от изразите, които могат да характеризират Brutus. Карамелените нотки при отпиване, умерената последваща горчивина и сухият, също пресметнато горчив финал (IBU 35). Всичко това е съчетано чудесно и  прави от Brutus много пивка бира, която откровено заявява още поне две след себе си.
Тук идва място и за другата част от новината, която научи Bforbeer – трите бири от Maximus ще бъдат последвани от още предложения, които ще бъдат факт съвсем скоро, в рамките на няколко дни. Хората, които обичат качествена бира, вярвам, харесват подобни вести!

IMG_2085

 

 

Advertisements