Една кратка историческа разходка показва, че в Европа все още има пивоварни, които са основани преди над 5-6 века, но все още функционират. Друг е въпросът, че част от тях са скъсали, за съжаление, със славните си традиции и са се насочили към банални лагерни бири, явно под диктовката на пазарната ситуация. Затова и чест прави на останалите, които се опитват да се придържат към корените си, доколкото могат. Ето и част от тези пивоварни:

Stiegl
Основана през 1492 г.
Местоположение: Залцбург, Австрия

Една от тези, които в момента залагат на доста по-безинтересни бири от тези, които са произвеждали в миналото. Когато сред големите любители на това пиво е бил и самият Волфганг Амадеус Моцарт – най-видният жител на Залцбург.
stiegl
Hubertus
Основана през 1454 г.
Местоположение: Лаа на Тая, Австрия

Логото на пивоварната изобразява „елена на Свети Хуберт“, който е сънуван през Средновековието от въпросния епископ. Една нощ небесен пратеник се явил на Хуберт с видение на разпятие над рогата на елен. Човекът приел това като знак от небесата и доизкарал дните си, живеейки като светец. Считан е и за покровител на ловците. Извън обичайните пилзове, днес пивоварната прави интересни мерцен и фестбок.

hubertus

Augustiner-Brau
Основана през 1328 г.
Местоположение: Мюнхен, Германия

Основана е в Августински манастир, но днес се държи съвместно от търговска компания и фамилия Инзелкамер. Има привилегията да е една от пивоварните, участващи в Октоберфест.

augustiner

Gaffel Becker & Co.
Основана през 1302 г.
Местоположение: Кьолн, Германия

През вековете тя е преживявала няколко войни и спирания, но и до днес функционира, като даже е сред 10-те най-големи пивоварни в Германия. Прави чудесни бири в стил „кьолш“ (хибридна бира – от лагерен тип с мая за ейл).

Gaffel
Bolten
Основана през 1266 г.
Местоположение: Коршенбройх, Германия

Най-старата пивоварна в света, произвеждаща алт-бира (един от традиционните стилове в Германия – на лагерна бира, произвеждана с бирени дрожди за горна ферментация, подобно на кьолш).

bolten

Weltenburg
Основана през 1050 г.
Местоположение: Келхайм, Германия

Най-старата манастирска пивоварна в света. Монашеската обител е основана през 617 г., а 433 г. по-късно там започва производството на бира. И до днес все още там правят приятни светли (hell) и тъмни (dunkel) пилзове, бок бири и т.н.

weltenburg

Weihenstephaner
Основана през 1040 г.
Местоположение: Вайенщефан, Германия

Призната като най-старата все още оперираща пивоварна, която е основана в абатството Вайенщефан преди да бъде одържавена през 1803 г., като в момента е собственост на провинция Бавария. За късмет, и в България имаме възможността да се наслаждаваме на чудесната продукция оттам.

weihenstephan

 

Advertisements