Биреният свят, както много други общности, също е подвластен на разделение. Най-често то се характеризира в противопоставянето Beer Snob vs. Beer Geek, така популярно в бирения фолклор в САЩ и Западна Европа. Нека го преведем по-свободно: бирени сноби срещу бирени лаици. Като под сноби могат да се причислят хората, за които качеството на бирата е над всичко и те са готови да пресъхнат от жажда, но не и да направят компромис и да пият бира, която не съвпада с разбиранията им за добра. А лаиците… За тях подобни норми са абсурд. По-важно е количеството изпито пиво, отметнатите марки бири, веселбата.

Интересен поглед върху определенията за двете касти в бирената общност и най-вече за различията върху тях дава „Food And Wine“. Ето го:
– На бирения лаик му пука какво пие. На бирения сноб му пука какво другите пият. Лаиците може и да не обичат масови лагерни бири, но няма да те разкритикуват, ако си поръчаш такава в заведение. Докато снобът ще ти дръпне критична реч за демоничните корпорации, мултинационалните пивоварни още преди да посмееш да си поискаш „едно светло“.
– Биреният лаик не си колекционери трофейни бири. Докато биреният сноб може да плати 300 долара за Samuel Adams Utopias, да хване самолета за Белгия, за да си купи Westvleteren 12 или да зареди в резерв бутилка The End of History за 3000 евро.
– Биреният сноб непрекъснато прави класации на любимите си бири. Докато любимата на бирения лаик е тази пред него.
– Биреният лаик вярва, че има бири за всеки случай. Той не е против да пие обичайна лагерна бира по време на мач. Докато биреният сноб би предпочел да умре, отколкото да пие нещо такова.
– Биреният сноб е твърд в политиката си и би пил бири само от одобрени от него стилове или пивоварни. Докато лаикът е по-разкрепостен. Той би опитал всяка бира, ако ще да е сварена в съседния двор.
– Биреният лаик е започнал да пие крафт бира в кенове далеч преди това да е било обявено за хит. В същото време няма да видиш сноба да си купува стекчета с бира, а само единични бройки, по-възможност ейлове, отлежали в специални бъчви.
– Биреният лаик не придава особено значение на чашата, от която пие. Той може да си налее Индия пейл ейл (IPA) в пластмасова чашка без да се смути. Докато биреният сноб би изпаднал в раздразнение, ако му бъде сипана бира в чаша, която не съвпада в стила.
– Биреният сноб пие, за да критикува. Всяка бира трябва да бъде оценена и класифицирана по цвят, бистрота, усещане в устата, след което това трябва непременно да се сподели в RateBeer. Биреният лаик от своя страна може да не си спомни името на забележителния барли уайн, който току що е изпил, но знае, че би си купил още един от същия.
– Биреният сноб пие само в бирени барове и не би си поръчал, докато не му бъде донесено менюто с отлежалите бутилки. Биреният лаик би си взел бира навсякъде, за него е по-важно да е сред приятели.

snob

 

Advertisements