Лондонската пивоварна Fuller`s вече си извоюва достатъчно добър авторитет в България, за да се стигне дотам, че да си струва отбелязването на всяка една нова бира от нейния широк каталог, която се появява на пазара ни. Наред е Wild River, която е седмата подред на Fuller`s, предложена ни от Beers.bg след London Pride, London Porter, India Pale Ale, ESB Strong Ale, Honey Dew и Old Winter Ale. Налична е и в двата магазина на 100beers, като в следващите дни ще може оттам да се поръча и за цялата страна. Съответно поетапно може да се намери и в заведенията, които предлагат продукцията на Fuller`s.
Wild River се отличава с доста интересен етикет, в съзвучие с името си, а идеята е да бъде представен стилът американски светъл ейл през погледа на Fuller`s. Съответно са използвани калифорнийски хмелове – Liberty, Willamette, Cascade and Chinook, който придават тези цитрусови аромати и вкусове, които насочените в друга посока британските сортове хмелове нямат възможност да придадат.
Но не очаквайте познатото интензивно охмеляване и високо ниво на горчивина (IBU), характерно за американските светли ейлове. Напротив – тук нещата са сторени с типична английска деликатност. При наливане умерената и кратка пяна дава очакваните от хмеловете аромати на грейпфрут и лимон, но те не запълват достатъчно сетивата. Има достатъчно място за карамел и дори неочакван лек нюанс на манго и дюли. Всичко това съответно се усеща и във вкуса, който е добре балансиран. Така, че в началото, при отпиване, да се усетят светлия малц, както и карамела, които да преминават към наситен горчив завършек, който е продължителен, но достатъчно нежен, за да не се натрапва прекомерно на рецепторите. Финалът е сух, а грейпфрутът остава като траен послевкус.
Резултатът е един достатъчно освежаващ ейл (също като планинска река) със своите 4,5% алк., който свободно допуска след себе си консумация на още един или пък служи като добра увертюра за преминаване към по-силна или по-охмелена бира.

IMG_1688

Advertisements