По няколко причини дебютът в понеделник вечер на сръбската крафт пивоварна Kabinet Brewery в софийския бар KANAAL беше забележително събитие. Вече имаме възможност да видим „как я правят крафт-бирата нашите съседи в Сърбия“ (б.авт. – правят я отлично), а също да се насладим на една идея, узряла за 2-3 години и реализирана само за месеци в околностите на Белград, както и да проверим кои са тези амбициозни пивовари, които са спечелили доверието на Mikkeller. Дотам, че датският колос в крафт-бирения жанр решава да направи колаборация с Kabinet за цели три бири, които са сварени в Сърбия! Mikkeller Vista (IPA, 6.8% алк.), Mikkeller Vista #2 (IPA, 7.5%) и Mikkeller Milk Stout (Milk Stout, 6%). И трите ги има вече в KANAAL (засега единственото място извън Сърбия, където те могат да бъдат намерени). И така – тези и още 5 бири на сръбската пивоварна ще се продават само в KANAAL екслузивно през февруари. Впрочем, с това е свързано и другото за отбелязване – за първи път (извън епизодични събития) барът предлага наливна бира – на Kabinet, разбира се. Началото беше дадено с Citra Pale Ale (4.5% алк.) и SuperNova (IPA, 6.8% алк), но в следващите дни ще се заредят един след друг различни кегове – бъдете отворени за изненада почти всеки ден. Да, има и друга новина – за породилото се добро сътрудничество между Kabinet Brewery и „Бял щърк“, който е вносител на тези наистина чудесни сръбски крафт бири, а съответно и партньорите в западната съседка ще популяризират „Щърка“ в Сърбия.

kabinet
Дали не са прекалено много хвалебствените думи за Kabinet (http://kabinet.rs/kabinet-brewery/) ? Не трябва да им се пестят! Заради ентусиазма и смелостта да бъдат първите по рода си в Сърбия (засега още единствени със своя микропивоварна там), заради размаха на действие, заради качеството на бирата си, заради ината да опитат да преборят закостенелия вкус на консуматорите. Подобно предизвикателство стои и пред българските им колеги, виждате всички – да убедиш хората, че има космос от различни вкусове, извън познатите у нас масови лагерни бири. Че в една бутилка с крафт-бира, струваща по-скъпо от тази в супермаркета, има съответстващо на цената богатство от съставки и аромати, както и дух на различност.
„Казваме на хората в Сърбия, че вместо да изпиеш 5-6 обикновени, дори блудкави бири, от които най-много после да имаш главоболие на следващия ден, по-добре да си дадат същите парите за 2-3 крафт. Така ще постигнат примерно същия общ алкохолен процент, но ще им бъде много по-приятно, ще пият вкусна бира, а не заради бройката“, разказва Бранимир Мелентиевич – основател и главен двигател на Kabinet Brewery. Разговорът с него е приятен и грабващ като… тяхната Citra Pale Ale, например. Един идеален старт за дегустацията на бирите им. Бира, носеща атмосферата на американския пейл ейл, наситена с аромата и вкуса на хмел Цитра, но същевременно достатъчно лека, за да те подкани към още една от същата или към следващата по реда.
Всъщност първата бира, която Kabinet пускат на пазара е Plavo (белгийски блонд, 6.2%). Защо ли? Защото преди официалното начало, след серия експерименти, Бранко раздава на близки и приятели по един сет с различни бири, най-често пейл ейл и IPA. За пробване, за първоначално възприемане. Е, получили са окуражаване, обаче на хората им са се сторили доста горчиви. Дори били шокирани. Затова – решението било стартът да не е толкова екстремен. Съответно се залага именно на белгийския блонд ейл – той е с наситено малцово тяло и носи тази приятна сладост, която вече много по-лесно се е приела. Съответно и пътят е прокаран към следващите им бири.
Но… за да се стигне дотам е трябвало много труд и също голяма доза кураж. На Бранимир му е безкрайно интересно да опитва различни бири при пътуванията си по света. Дори му е трудно да си ги побира в куфарите за обратния път. Решава да направи бизнес план за собствена пивоварна. „Защо пък да не си направим наша, собствена бира?“, казват си с жена му Косара и още 6-има верни сподвижници преди 2-3 години. В крайна сметка успяват да намерят нужните средства и…

от първата копка до първите бутилки разстоянието е едни едва 8 месеца.

„Самата пивоварна я изградихме за 6 месеца, а през останалото време инсталирахме оборудването и правихме пробни варки. И до момента не мога да повярвам как успяхме за такъв кратък срок да се справим. Работа, работа и добро планиране – това е тайната. При това изгубихме три месеца, тъй като компанията, която трябваше да достави оборудването фалира и трябваше да търсим нова“, разказва Мелентиевич. Изниква обаче една странна пречка – според законите в Сърбия (май само там го има това изискване), не можеш да отвориш пивоварна, без да имаш на щат дипломиран пивовар с опит. Ха така – как се намира такъв пивовар, който е достатъчно отворен към експериментите, задължителни за крафт бирите?! Задача с повишена трудност, всъщност. Защото разговорите с кандидатите приключвали често в момента, в който той им обяснявал, че иска да прави нефилтрирана, непастьоризирана бира, с бутилкова доферментация. Хората с дипломите били категорични, че една бира трябва да бъде филтрирана и пастьоризирана. Точка! В един момент дори Бранимир се е отчаял и е пуснал международна обява. Отзовават се хора, дори имало и кандидат от Сингапур! Но все пак успяват да намерят точния човек на сръбска земя – Миша, работил дотогава в „Карлсберг“. Който от наемането си до сега преживява еволюция в мисленето и е вече много по-малко консервативен и много по-склонен на иновации.
Междувременно и моментното състояние на бирения пазар в Сърбия работи в полза на Kabinet. Там ежедневно се внасят нови и нови бири, разнообразието става завидно, над 100-150 различни бири (също звучи познато като в България).

Сърбите се отварят към различното пиво!

И така с вече с радост приемат своята сръбска крафт бира с нейната наистина широка гама. Макар, по думите на Мелентиевич, сигурно едва 2% от хората знаят за крафта и в частност за Kabinet. Но сме в началото, нали?! „Сега има още само една пивоварна, но тя е тип „джипси“ – вари две свои бири в чужбина. Надявам се да има още крафт пивоварни в Сърбия, за да ни е по-лесно да обясняваме на хората какво е крафт. Сега тежестта пада само върху нас“, казва шефът на Kabinet.
Неизбежно разговорът стига до момента със сътрудничеството с Mikkeller. Идеята идва от Косара, още докато пивоварната им е „на зелено“ и не е започнала да функционира. Жената на Бранимир пише мейли до датската крафт компания. Стига се до среща в Копенхаген с основателя Микел Борг Бьергсо, но някак нещата не потръгват. Решават, че може би моментът не е подходящ. Докато… през 2013 г. на организирания от Mikkeller ежегоден фестивал Copenhagen Beer Celebration Бранко и Косара отново се срещат с Бьергсо и му представят бирите на Kabinet. Датчанинът, кумир на доста крафт-пивовари и изобщо на последователи на новите и интересни бири,

остава слисан от светкавичния старт на своите сръбски колеги.

Оттам до колаборацията между двете пивоварни пътят е вече бърз и кратък. Единствено тези три бири – Vista, Vista #2 и Milk Stout, са с етикети, разработени от дизайнера на Mikkeller Кийт Шор. Всички останали са дело на различни млади сръбски художници, дизайнери – отлична работа са свършили. Всека бира е с етикет на различен автор – за да се подчертае, че тази бира е съвсем различна от предишните.
Да, Бранимир Мелентиевич и партньорите му в Kabinet доказват, че всичко е възможно дори в консервативни бирени общества като балканските, при това е възможно да се случи по много добър начин. Дотолкова, че вече сме готови за бум на крафт бирите на полуострова. Говорим си как има вече добри пивоварни в Хърватия, Словения, Гърция, дори в Босна и Херцеговина. Говорим си и за новите български бири, на които вече се наслаждаваме, както и за наближилото стартиране на още няколко пивоварни в страната ни. „Следващият път ще ми е още по-интересно да дойда в България“, казва съвсем сериозно Бранимир, който само на няколко дни от пускането на следваща бира – американски пейл ейл с основен хмел Mosaic. Отговарям му, че на всички ни е интересно, а най-хубавото е, че сме преки свидетели и участници на тази промяна, като всяка седмица, всеки изминал месец ни обогатява с някоя бира.

kabinet1

Снимка: Kabinet Brewery