Пица с бира е една от доказано добрите комбинации за приятно изкарана вечер – в заведение или у дома. Но в един момент не ви ли става малко скучно да съчетавате с традиционното лагерно пиво (т.нар. светло), макар и от различни марки?! Всъщност има доста други варианти, които биха подчертали достатъчно добре и вкуса на пицата, но и не биха притъпили качествата на съответната бира. Сред следващите няколко може да откриете един или няколко, които да ви допаднат и направят вечерта още по-приятна. Например:

Пица със сирена и битър ейл
Този английски стил (типичен пример е „Гларус Битър Ейл“) има характерни карамелени нотки и изпълва рецепторите в устата по приятен начин, който се съчетава удачно със сирената. Горчивината от хмела е също така добро противодействие срещу чувството за мазнина от сирената, които все пак остават с едно леко и галантно присъствие.

Пица пепероне с IPA (Индия Пейл Ейл) или черен IPA
В България има вече достатъчно добри бири в стил IPA – с високи нива на горчивина, както и аромати и вкусове на цитрусови плодове или борова гора и т.н. Техният приятен и траен пикантно-горчив завършек сякаш е създаден да подчертае вкуса на пепероне. Горчивината и тук убива мазнината и сякаш подканя към още едно парче пица. И още една бира, естествено.

Пица с бекон или барбекю сос – с раух (пушена) бира
Също един чудесен стил (ставало е вече въпрос за него в блога https://bforbeer.wordpress.com/2014/10/24/%D0%B4%D0%B0-%D1%82%D0%B8-%D0%B5-%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81-%D1%80%D0%B0%D1%83%D1%85-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0/). В България може да се намерят добри примери тук: http://100beers.bg/by-style/smoked-beer Вкусът и ароматът на пушен бекон/пушено сирене в бирата върви ръка за ръка със барбекю сос или направо с бекона, ако го има върху тестото.

Пица „Хавай“ с белгийски блонд
Малцовата сладост, характерна за този прекрасен стил си подхожда чудесно с шунката и ананаса в тази пица и същевременно убива естествената цитрусова горчивина. За финал идва и лекият хмелов завършек, който е като приятна заливаща океанска вълна при този избор.

Вегетарианска пица с американски пейл ейл
Светлият ейл с американски хмелове (първосигнално се сещам за доста от бирите на Mikkeller и няколко на BrewDog) е характерен също с приятно силна горчивина и букет от аромати. Може да опитате как те си отиват със зеленчуците и подправките и т.н. в безмесните пици. Лукът и чушките например допълват плодовите или тревисти вкусове от хмеловете. Горчивината неутрализира зехтина (ако на някого мазнината му идва в повече), а резултатът е много свежест и градински вкусове.

Опитайте и споделете. И понеже доста малко от пицариите предлагат по-различен бирен избор, то може да направите ловък ход с поръчка за дома:)
Наздраве!

pizza

 

Advertisements