Изчаках втората варка на двете бири от „Ax! Бирена работилница“, за да бъде по-обективна преценката. Защото имаше интересен старт на червения ейл с мурсалски чай и мента – МЧ (№7), който си бе отвсякъде една добра експериментална бира (първа подобна на българския пазар, макар и неошлайфана). При сегашния вариант вече е влязла в ход фината шкурка и ментовият тон е поотслабен, за да не засенчва този на чая. При Бulgarиan Pale Ale (№3) нещата бяха другояче. Първоначално голямо разочарование – от пяна, аромат, тяло, вкус и завършек на бирата. Дори се зачудих защо излиза заедно с МЧ (№7), поради явната им неравностойност. Сега обаче са направени витални корекции и този пейл ейл напери гребен.
Хрумна ми обаче подробното ревю на двете бири да бъде заменено този път с разговор с Рори Милър, който е основната причина за появата на тези бири. Основател и технолог на „Ax! Бирена работилница“. Познат добре в бирените среди и в клубния столичен живот като предишния пивовар на „Бял щърк“. В началото на разговора предлагам да не обсъждаме нито с дума декемврийската конфронтация със собствениците на „Пивоварна 359“ и „Бял щърк“. Казвам на Рори това, което споделих и с вас, читателите – че двете противоположни позиции са изложени, прочетени и премислени от аудиторията. След което няма смисъл от повече публично дълбаене в тази тема, за да не се стига до булевардно ниво. Срещам разбирането на Рори Милър и разговорът започва в тази тема, която на всички ни е най-приятна – бирата и нейната същност.
rory

Рори Милър

 
– Рори, с каква идея започна да правиш тези две бири?
– Специално с мурсалския чай идеята беше да експериментираме и да направим нещо шантаво, различно от обикновените пейл ейлове. Процесът по направата беше забавен, но и беше голямо предизвикателство – да направим такава бира не в 20-литров казан, а в по-голям мащаб. Направихме и някои грешки, но пък и си взехме поуката от първата варка. Разбрахме къде можем да подобрим бирата и сега, на втората версия, сме доволни с постигнатия резултат. Спряхме се на мурсалския чай заради митологията около него, славата му на афродизиак… Все пак сме в България и исках да направя нещо типично българско.
– Така, както и с Бulgarиan Pale Ale, който е с български хмелове…
– Да, ментата, мурсалският чай и два сорта хмел са си български. И изобщо в пейл ейла искахме да има максимално българско присъствие – такива са още рецептата, дизайнерската работа… Идеята ни за бъдеще е да варим пивото тук, само с български продукти (б.а. – в момента двете бири на „Ax! Бирена работилница“ се произвеждат в белгийската крафт пивоварна Gulden spoor, където се вари отделно и „Бял щърк“). По този начин подкрепяме също местните производители, фермери. Чуждестранните суровини са само малцовете – от Белгия и Германия.

IMG_1874

Бирите на „Ах! Бирена работилница“ с етикети от първата варка

 
– Признавам си, че някои неща в първата версия на двете бири не ми допаднаха. Каква е разликата сега?
– При МЧ вкусът на ментата бе действително доста силен, затова го направихме по-малко интензивен, променихме и процеса за добавянето на мента и получихме доста по-балансиран вкус с необходимата горчивина от мурсалския чай. При Бulgarиan Pale Ale се получи първо една прилична бира, но не бе това, което искахме. Сякаш липсваше впечатляващият ефект. И така – втория път решихме: още хмел, хмел, хмел… и сега определено ми допада.
– Любопитство предизвикват и интересните етикети. Разкажи повече за тях
– Искахме да имаме нещо оригинално, интересно, нещо което да олицетворява философията ни. Работихме много сериозно по това, особено нашият криейтив дизайнер Мартин. Мога да кажа, че той е гений, включително и с вплетените букви БиРА в Бulgarиan Pale Ale. Етикетите ще се променят с всяка следваща варка, ще са от различни автори. Сега те са три за пейл ейла – зелен, жълт и син. При МЧ обаче ще бъде винаги само червен. №7.
– Защо точно №3 и №7?
– Това са номерата на рецептите ни, които опитвахме. Така всяка нова и следваща рецепта ще си има свой номер и така бирите ще бъдат разпознаваеми за хората.
– Как се приеха тези две бири, по твое мнение?
– Сега тепърва очаквам отзиви за новата ни варка, но дори и при първата всички ни подкрепяха – философията ни, идеята ни да поощряваме местната култура. Имаше много ентусиазъм, както и градивна критика, и сме признателни за това. Имаше и такива, които отначало казваха „Това с мурсалския чай не може да бъде бира“, но след като я опитваха, им допадаше. Откриваха нещо ново. Хареса се и на чужденци – британци, германци, които не бяха опитвали мурсалски чай дотогава. Всичко това ни вдъхновява да продължаваме да правим още експерименти.

IMG_2007

Новият, втори, вариант на МЧ (№7)

 
– Какви ще бъдат следващите ви търсения. Кои номера:)
– Засега е тайна. Но работим върху три-четири нови бири и предстои да правим пробни варки. За следващата есен сме замислили български барли уайн, джинджифилова бира, вит (пшенична) бира, портър. Обмисляме вкарването и на други местни съставки – лук, чубрица. Знаем, че в Трявна варят бира Luc`s с чубрица, но това ще бъде наша собствена версия.
– Къде хората могат да намерят бирите на „Ax! Бирена работилница“?
– Ако искат за вкъщи – в магазина на 100beers. Ако изборът е бира в заведение, то – KANAAL, бар „Флип-Флоп“, Smuggler`s Diner и др. Изобщо – ще сме опитаме да сме на всяко готино място, за което се сетите. Ще направим карта със заведенията. Сега са общо около 40. Също така бирите ни ги има в Банско, скоро ще стъпим в Пловдив. Ще стартираме тези дни и в заведение в Букурещ – La 100 de beri.
– Кога ще започнете да варите бирата в България?
– Надявам се до няколко месеца. Започнали сме процеса по издаването на документи. Мислим за някое място извън София. Да не бъде само пивоварна, а място, където да правиш интересни, забавни неща, докато пиеш бира.
– За хората лицето на „Ax! Бирена работилница“ е Рори Милър. Разкажи повече за другите, въвлечени в проекта.
– Определено не съм само аз, а сме много силен екип. Да, действително съм като посланик на бирите, но нашият дизайнер Мартин е страхотен, както споменах. Има много идеи, сътрудничи си и с други художници за етикетите. Валентин пък върши „черната“ работа – контактува с много хора, грижи се за бизнеса, за сметките. Има и други, които помагат логистично – Гената е точният човек за това. Всеки в екипа е креативен, съпричастен. Атмосферата е страхотна, идеите извират. А това рефлектира и върху бирата.
– Какво не знаят още хората за МЧ и Бulgarиan Pale Ale?
– Че са резултат от много опити и премеждия. Не са просто бири, а вътре сме оставили част от живота си. Много лични бири са. В тях има много главоболия, вълнения, удоволствия, драми и други наши емоции. Надявам се хората да го усетят и да се насладят на бирите.

Advertisements