Харесвате ли бирени стилове като амбър, стаут, Индия пейл ейл (ИПА), черен ИПА, имперски ИПА, лагер с пушен малц, портър, премиум битър ейл, барли уайн. Или пък част от тях са ви непознати и искате да научите още за тях. Такива и още няколко стила ще бъдат представени на 8 февруари (неделя) от 13 ч. в столичния бар за крафт бира KANAAL. Различното е, че пивото ще е приготвено в домашни условия.

kanaal
Да, може би си спомняте, че в края на декември беше анонсиран предстоящият Ден на домашната бира в KANAAL. На него ще присъстват няколко домашни пивовари, които ще представят за дегустиране от своята продукция. Така всеки, който само е чувал за домашна бира, ще има възможност да опита такава, да разбере предимствата й пред масовите марки в магазините, а и ще може да научи как човек може да си приготви сам пиво в кухнята. Така всеки, който има желание да се впусне в това пленително хоби, но още се колебае и не е набрал достатъчно решителност, ще може да получи в KANAAL нужния тласък. Защото домашните пивовари са известни с това, че винаги с удоволствие и подробно разказват на начинаещи или още незапознати как си варят бирата. Вече е ставало въпрос, че пивоваренето в домашни условия е тотален хит в САЩ и се радва на голяма популярност в Западна и Централна Европа. Все повече запалени домашни пивовари има и в страната ни – над 300 души вече са опитали поне веднъж или варят редовно, като тази бройка продължава да се увеличава. Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) пък има вече над 50 редовни членове, които участват и на международни конкурси.

ADPB
Но конкурсното начало не е най-важното, колкото удоволствието да отваряш и пиеш бира, направена от самия теб. За която знаеш какво точно съдържа, следил си процеса на варене, ферментиране, бутилирал си я също така собственоръчно. Което само по себе си е в унисон със завръщащата се в България култура за домашно приготвена и био храна.
Откъде може да си набавите малц, хмел и бирени дрожди на съвсем достъпни цени? Колко време трае процесът от сваряването до отварянето на бутилката? Как се газира пивото? Как можете сами да си прецените алкохолния процент, вкуса и цвета на бирата, която искате да си получите? И много други отговори ще бъдат дадени лично от присъстващите домашни пивовари в KANAAL. А самият Ден на домашната бира може без преувеличение да се приеме като още една стъпка в пътя на изграждане на пълноценна бирена култура в България.

 

Advertisements