Тази бира на датската пивоварна Mikkeller по различни причини изчакваше няколко месеца за дегустация, но в крайна сметка дойде и нейният ред. Още повече, че подобна охмелена бира – тя е в стил американски светъл ейл, не бива да стои прекалено много в резерв, за да не „отлетят“ ароматите от хмеловете.
В крайна сметка успях да избегна този неприятен момент на избледняване и Tiger Baby се разкри в блясъка си. За който от Mikkeller и пивоварната, в която е сварена бирата – De Proefbrouwerij, са помогнали с добавяне на манго и маракуя към обичайните малц и хмел. Тропическите плодове се долавят ясно още при поднасяне на чашата към носа, заедно с хмеловия аромат. А при отпиване се усещат като трайно тръпчиво присъствие. Дотолкова трайно, че остава като един свеж тропически послевкус. Иначе бирата е с 5% алк., прави кратка пяна, има тъмнобакърен цвят и средно тяло. А при затоплянето след отваряне постепенно се усещат още карамел, лимон и червен грейпфрут.
Бирата е достатъчно добра сама по себе си (рейтинг 95/100 в RateBeer), но това, което я прави различна, е бекграундът й. Нейният етикет представлява всъщност обложката на сингъла Alone на датското трио Tiger Baby. А на гърба на етикета има линк за безплатно сваляне на песента. Музиката на Tiger Baby категорично влезе в идеален унисон с качествата на тази бира. Приятен електро синт-поп, някъде между танцувално клубно звучене и шугейз с нежни вокали на Перниле Панг – дамата в това трио. Веднага се появиха асоциации с групи като Ladytron и Saint Etienne.
Признавам си, че до момента любимата ми датска група беше Reptile Youth с техния енергичен инди поп-рок – банда, която смело мога да препоръчам. Но сега се подтикнах да прослушам повече от Tiger Baby и парадоксалното е, че „виновник“ за това е… бира. Ако не сте опитали Mikkeller Tiger Baby – пробвайте я. Вярвам, че ще ви хареса – или бирата, или поне музиката. А може би и двете. Налична е в 100beers.bg.

Tiger Baby

 

Advertisements