Малко повече от три месеца остават до Третия конкурс за домашно пиво, а форумът се очертава да бъде най-силният досега. Организираното от Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) събитие ще се състои на 25 април в София, като съвсем скоро ще бъде обявено и мястото. Радващото е, че конкурсът вече има извоюван авторитет и това предизвиква още по-силен интерес от чужбина. Има изявени намерения за участие от страна на домашни пивовари от Румъния, Полша, Словакия, а се очаква свои бири да пратят и техни колеги от Хърватия и Унгария. От АДПБ очакват от тези страни да пристигнат и гости, а не само заявени бири за участие. Чака се и потвърждение от специален гост, който е сред изявените европейски бирени познавачи и блогъри и неговото присъствие допълнително ще повдигне реномето на конкурса.

Състезателните категории тази година ще бъдат европейски лагер, английски ейл, стаут, американски Индия пейл ейл (ИПА), вайцен и силен белгийски ейл. Ще има и отворена категория за всички останали стилове. Международният характер на надпреварата също така е амбицирал и българските домашни пивовари да подготвят своите рецепти и варки за достойна конкуренция, което е предпоставка да бъде записан и рекорд по участващи домашни бири.

Плюсовете на конкурса, извън тръпката от надпреварата, са вече известни на участвалите досега, а останалите тепърва ще имат възможността да ги усетят – на едно място ще се съберат опитни и начинаещи домашни пивовари. Ще се обменят рецепти, полезни практики, информации за суровини и оборудване. Само този, който е бил в средите на домашните пивовари, знае, че напредналите с удоволствие и безрезервно споделят опита си. Това ще е полезно за всички любопитни, които са чували досега за домашната бира, но не са били наясно със същината и магията на домашно приготвеното пиво. Като цяло хората, които ще се съберат – и участници, и гости, по традиция са хора, които обичат бирата по такъв начин, че тя им се отблагодарява с прекрасния си вкус.

И най-важното – на конкурса, както и на другите събития на АДПБ, се лее много и качествена бира, която не може да бъде открита в магазинната мрежа. В изобилие е налично и позитивно настроение, което иначе е дефицит.Затова отметнете в календара си и това събитие на 25 април, за да си осигурите един приятен и запомнящ се ден от годината.

ADPB

 

Advertisements