Отговорът на този въпрос не е еднозначен, макар в българското общество да има голяма слабост към превъзходната степен „най“. Истината е нюансирана (като всяка хубава бира), но може да се откроят няколко най-скъпи бири, всяка от тях в своята си ниша.
Ако говорим за отделна единична бутилка, която се предлага на пазара, то шампионът по цена е 12-литрова бутилка Vieille Bon Secours (8% алк) на белгийската пивоварна Caulier. Бутилка от 12 литра, която е отлежала 12 години е предложена в лондонския ресторант Belgo на цена 700 паунда! Което значи, че една пинта е струвала около 33 паунда. Бирата се отличава с комплексен вкус на цитруси, карамел и нотки на анасон и женско биле.

1

Като единична цена за бутилка в обичайна големина на пазара пък №1 е Samuel Adams’ Utopias (27%), която струва по 150 долара. Отлежала в бурета за скоч, коняк и порто, а неколцина щастливци от България, които са имали възможността да я вкусят, уверяват, че цената си заслужава всяка капка.

3
За трапистката Westvletern 12 има многопосочни мнения, че е най-добрата бира в света. Ако бъдат закупени директно от абатството, каса с 24 бири ще струва едва 39 евро (или по 1,6 евро на бутилка). Но заради своята голяма популярност, малко предлагане и високи оценки (почти навсякъде 100 от 100), по-късно бирите Westvletern се предлагат онлайн и са достигали до 625 долара, като цената се вдига с годините на отлежаване.

2
Ако се говори за първенец на търг, то това е колаборацията между пивоварните Tenaya Creek и добре познатата ни шотландска Brew Dog. Бутилка от 1,5 литра е продадена за 2650 долара за благотворителна кауза, като приходите за фондация за лечение на Паркинсон и Алцхаймер. Тази внушителна цена е платена за бира, направена от черни трюфели, вода от Нова Зеландия, зърна ванилия от Таити, шафран и дори кулинарно злато.

Разбира се, има и други единични ценителски издания от отделни пивоварни. Сред тях пък се откроява End of History на Brew Dog. Тя е с фрапиращите 55% алк. се предлага в бутилки, които са облечени в кожи на препарирани животни. Цената е 765 долара за бутилка, а колекцията е общо от 12 бройки – 7 в кожи на лисици, 4 от катерички и една от заек. Екстремна, както всъщност и останалите бири на Brew Dog (всяка в своята посока).

4

 

Advertisements