Една бира обикаля като градска легенда из София от дните преди Коледа насам. И може би е време да прескочи тези граници и да впечатли/изненада/спечели сетивата на още повече бирени почитатели. Когато за първи път представи пред масова публика Texas Ranger на Mikkeller, Ростислав от 100beers сподели очарованието си, посочвайки, че тази бира за него заслужава рейтинг 100 от 100 възможни. Бърза справка в Ratebeer показва, че там тя се радва на забележителните 99 от 100 възможни, като спрямо стила си – американски портър, е заслужила 100 от 100.
Дегустирането на този „звяр в бутилка от 0,3 l“ показа, че подобни препоръки са си напълно заслужени. Неслучайно около ръката на рейнджъра от оригиналния етикет (шантавият дизайн е традиция за датската пивоварна) се носи дим от револвера. Защото той вече е стрелял и е улучил в сетивата на пиещия. Бирата е с 6,6% алк, има отлична тъмнокафява пяна, която се задържа на добър слой. Ароматът е на шоколад, хмел, борова гора и… пушени люти чушки. Стигнахме до разковничето за Texas Ranger, защото в нея са вложени люти мексикански чушлета. Колко люти? Не ставаш на огнедишаш змей след изпиването на една бутилка. Напротив затова и лютото за мен е 100/100, тъй като е достатъчно добре балансирано – усеща се, без да ти насълзи очите. Люто, като да го оцениш, а не като да те отблъсне. Същевременно пикантният вкус те „подканва“ да съчетаеш бирата – с пушен бадем, леко месо, хамон (или пък филе „Елена“:), а защо не и мексиканска тортия.
Цветът на „рейнджъра“ е катранено черен, има много добра плътност. Лютото особено добре се разгръща при леко затопляне, като се настанява удобно в рецепторите при завършека, а и като послевкус. Иначе умерената му интензивност дава възможност да се усетят още вкусове на кафе, шоколад (също много добра работа с малцовете). Последното се дължи донякъде и на факта, че от Mikkeller са избрали да варят тази бира в белгийската пивоварна De Proef. Не бих се осмелил да сложа максимума 100/100, защото и във футбола има правило „10 от 10 се дава само на Господ и Марадона“. Но 99/100 си ги има отвсякъде!
В София Texas Ranger може да се намери в магазините на 100beers, със сигурност и в крафт бар „Канаал“, а иначе може да бъде поръчана от цялата страна на 100beers.bg. Не е задължително да харесвате лютото, за да опитате тази бира. Но, мисля си, това преживяване не бива да отсъства от вашите дегустационни спомени. Наздраве!

IMG_1939

 

Advertisements