На днешния ден, точно преди 1 година, излезе първият пост в този блог. И така станах скромен домакин на едно интересно приключение. Което си следва неотстъпно целта да обогатява бирената култура на хората, които търсят това, да представя ревюта за нови бири, да информира читателите за интересни събития и да ги среща с интересни хора. Всичко, което е под знаменателя на бирата.
Признавам си, че идеята за този блог зрееше от доста години покрай журналистическата ми дейност (доста преди да излезе на пазара у нас и книгата „Б като бира“, понеже съм срещал и хора, които ме питат дали съм взаимствал от това име:). Дали е бил точният момент да се стартира през декември 2013 г.? Винаги е късно, тъй като тогава и не подозирах с колко чудесни хора ще се срещна покрай блога. Все отдадени на бирата – като хоби, като любов, като страст. Няма да изброявам, защото сте много и винаги е голямо удоволствие да водим разговори.
Няколко месеца по-късно беше активиран и профилът във Фейсбук https://www.facebook.com/pages/Bforbeer/614455878609076?ref=hl Там, а и в блога всеки, вярвам, е забелязал, че има свободата да коментира, споделя, одобрява или не, да критикува, защото нямам претенции да съм крайна инстанция. В крайна сметка тези дискусии са начин да се развие биреното общество у нас. А то съществува – може да го видите и вие по събития. Хората се събират, защото знаят какво търсят или пък им е интересно и искат да научат нещо повече – за нова пивоварна, за домашното пивоварство, за различни стилове бира. Обсъждат се вкусове, съставки. Вярвам, че все по-малко ще бъдат хората, за които бирата е „биричка“, делят я само на светла и тъмна или е само приятно допълнение към мезето и пържените картофи.
Всеки един отделен човек, които иска да се информира повече за пивото, който търси нещо интересно или, ако щете, сам решава да си прави (и открива, че не е толкова трудно), всъщност този отделен човек носи своя принос към нашата си крехка бирена революция. Тя също я има. Мнозина го отричат или омаловажават. Но тази революция е в ход. Макар и още колеблив, но е в ход! През 2015 г. се очаква да започнат да функционират поне още три малки пивоварни в България. И най-малко още 5-6 са в проект – на първоначален или по-напреднал етап. Очакват се поне два големи фестивала за крафт бира, на които среща ще си дадат производители, вносители, бирени колекционери (и вие се развивате, браво!). През април ще се проведе Третият международен конкурс за домашно пиво, който ще прогресира като брой участници, включително и от чужбина. А това значи, че Асоциацията на домашните пивовари в България също има извоюван авторитет и съмишленици. Догодина по това време, живот и здраве, много по-често ще чувате, срещате и опитвате домашна бира. Или пък ще започнете да си я правите. Тези, които вече я правят, пък ще имат със сигурност с какво ново и различно да се похвалят.
В ход е и подготовката на още редица събития, за които ще научавате своевременно и в блога, разбира се. И преди съм го споменавал, но.. не смятате ли, че е чудесно, че всички сме въвлечени в тези хубави бирени моменти?! Наздраве и много приятни преживявания през следващата година!

Advertisements