В периода на много празнични дни се струпват и доста поводи, свързани с наздравици. Най-приятно е това да не е свързано с последващо шофиране. Много ми се иска да вярвам, че читателите на блога са сред тези отговорни хора, които не си позволяват да седнат зад волана след употреба на алкохол. Защото понякога и нормата „една бира“ може да изиграе лоша шега – дали пред дрегера или при пътна ситуация. Но не искам да продължавам по темата за вредата от алкохола при шофиране, която всеки мислещ я съзнава отлично. Вместо това мога да споделя за две дегустирани напоследък бири, които биха превърнали жертвата на непиещия алкохол шофьор в по-поносимо преживяване. Разбира се, в този кръг се включват и останалите, които по принуда се лишават от пълнокръвните бири – бременни, лекуващи се с медикаменти, несъвместими с алкохола и др.
В България сме свикнали на безалкохолни лагерни бири, които обикновено са компромис за тези, които прибягват до тях. Когато стане въпрос за други стилове пиво обаче картинката се разнообразява и става по-интересна. В баварската пивоварна Schneider Weisse имат своя Tap 3 – Mein Alkoholfreies, който може да се намери в столичния крафт бар „Канаал“. Това е безалкохолна пшенична бира, която максимално се опитва да компенсира своята стойност от 0% алк. Пяната е изобилна като останалите вайс бири от пивоварната. Ароматът е по-сладникав, но пшеничния малц се долавя достатъчно ясно, особено при постепенно затопляне на бирата до 10-12 градуса. Има и нюанси на мед. Цветът е мътен тъмен кехлибар, тялото е ниско (6,5% плато), но все пак като плътност се усеща достатъчно добре, още повече, че предварителните очаквания са били за безалкохолна бира. Предвид отношението 60:40 в полза на пшеничния малц, той е осезаем при отпиване, при задържане в устата, а и в завършека, при преглъщане. Едно добро решение за безалкохолна бира.

IMG_1951
На работата с хмеловете пък са заложили в датската Mikkeller, разработвайки нискоалкохолната Drink’in The Sun (0,3% алк.), в стил американски светъл пшеничен ейл. Пяната му носи аромати на пшеница и хмелове – амарило и тетнангер, цветът е жълт, мътен.Тялото е леко и в сравнение с повечето останали бири от пивоварната, при тази се усеща, че е безалкохолна. За сметка на това има постигнат добър баланс с хмеловете. Оттам във вкуса се долавя лек лимон, по-светъл грейпфрут, зелени подправки и нюанс на черен пипер. Така освен освежаваща, Drink’in The Sun е и достатъчно интересна, за да попълни „страданието“, че човек се лишава от алкохолна бира.Тя се предлага отново в „Канаал“, а също в магазина на 100beers, през чийто сайт 100beers.bg е достъпна за поръчка из цялата страна.

IMG_1789
С тези двете определено непиещите алкохол имат какво да споделят, когато при разговор стане въпрос за бира.

Advertisements