На пръв поглед е немислимо да се говори за крафт бира в кен. Та алуминиевата кутийка е едва третият по предпочитание начин за предлагане на пиво след наливно и в стъклена бутилка.В САЩ, откъдето започна настоящата бирена революция, в последните години доста малки и по-големи пивоварни започнаха да предлагат своята продукция и в кенове. Това се яви като предизвикателство за естетическите възгледи на консуматорите, но в крайна сметка войната за кеновете се счита за приключила. В полза на кеновете. Все повече пивоварни започват за инвестират в поточни линии за кенове. Очаква се тази тенденция да се прехвърли и от нашата страна на Океана. Отприщват се също фантазиите за дизайнерите, които изрисуват кутийките. А в крайна сметка печеливши са консуматорите. Те се радват, че кенът – този символ за масова бира, сега изживява своето прераждане, и може отново да се прибягва към него – при липса на амбалаж, отварачка, понякога и чаша. Но пък вътре те очаква наистина различна и качествена бира.
За да не се набляга само на теоретизирането на темата, прибягвам до пример за бира в кен, която от съвсем скоро е на българския пазар, в столичния крафт бар „Канаал“. Ashland Amber е произведен от пивоварна Caldera от щата Орегон.

IMG_1936

 

Подходих с интерес към този американски амбър ейл, но много бързо усещането премина към приятна изненада. Бирата е с 5,6% алк., отличава се със силна, сравнително трайна пяна на ситни мехурчета, която постепенно спада на тънък слой. Бирата остава следи по чашата (лейсинг) и това е още един плюс. Цветът е тъмен кехлибар, който е почти ясен. Над чашата се разнесе тревист аромат, а също на карамел, бисквити, както и ананас, и манго. Тази гама преминава и във вкусовете. Бирата се отличава с добра плътност, а металният вкус, който е характерен от престояването в кен, в случая не се усещаше (още един плюс). Карбонизацията е умерена, а при затопляне, хмеловете се развиват по приятен за сетивата начин – карамелът се подчертава по-добре, усещане за борова гора и дори леко на канела. Горчивината остава като приятен траен послевкус, а като финално впечатление се загнезди мисълта, че тази бира мога с огромно удоволствие да я консумирам всеки ден и някак не би ми омръзнал този симпатичен кен.

IMG_1944

 

Advertisements