Последният месец на 2014 г. започва да се изпълва приятно с бирени събития. Които сякаш ни напомнят да отделяме повече време за положителни моменти (и качествени бири в чашата), за сметка на работното ежедневие.
От микропивоварната „Бял щърк“ решиха да започнат по-сериозна инвазия извън София, като избраха Пловдив за първа спирка от тази своя цел. В artnewscafe в града под тепетата на ул. „Отец Паисий“ 38 в събота (13.XII) и неделя (14.XII) лично Карел Роел от пивоварната ще оглави инициативата „Приятели зад бара“ и ще представи сам бирите Pale Ale и Summer Pale Alе, които ще се предлагат в заведението най-малко месец напред. Той ще разкаже за пивоварната, за бирите, които прави, а в неделя ще представи на всички желаещи греяна бира по негова специална рецепта, което ще съчетае с любима своя музика.

IMG_0603-1
За почитателите на хубавата бира извън столицата мислят и от „Пивотека“. Там са предвидили първата по рода си открита дегустация на германски крафт бири в Стара Загора. Това ще се случи на 22 декември в местната бирария Beer House (на ул. „Пазарска“ 2). На фокуса ще са четирите бири на Crew republic, които „Пивотека“ предлага от около месец насам, както и вайс допеблокът Unser Aventinus от Schneider Weisse. Присъстващите ще разберат основните принципи на дегустирането на бира, след което сами ще се пробват в наученото и сами ще разпознават различните стилове „на сляпо“.

pivoteka
Най-интересното място в София за бирените ценители пък в неделя определено ще е „Канаал“, който отново отваря врати в ден, който иначе е почивен за крафт бара. Поводът обаче е много специален, ще се проведе т.нар. Бирпазар от 13 до 19 ч. Има много причини  това събитие да е привлекателно – от „Канаал“ обявиха, че ще извадят за продан с 30% отстъпка бири, които рядко или никога не са присъствали по рафтовете в заведението. Обещанието е за общо 100 вида! Дебют ще направят и доста нови бири, включително и над 20 от холандската De Molen. Там ще се предлагат и тениските „Спаси дърво. Изпий парите за елхата“, които всъщност са носещата колона на коледната кампания на Българска бирена църква.
Новини има и около две от по-малките пивоварни сред големите в България. „Леденика“ най-накрая успя да направи своя пробив в софийските супермаркети и приятното им лагерно пиво вече се предлага в мрежата на „Фантастико“ и „Билла“.

IMG_1672-1

 

Ценна находка за столицата са и двата флагмана на „Ломско пиво“ – „Алмус светло“ и „Алмус тъмно“, които вече са в магазините на CBA, а до няколко дни се очакват и в цялата мрежа на „Пени“ в страната.
Наздраве!

Advertisements