Декември по традиция е и месец за обобщение на годината. Една от тенденциите през 2014 г., които не бива да бъдат пропускани е увеличаващият се брой на хората, които варят своя бира в домашни условия. По данни на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) в момента над 300 души практикуват това хоби, което се ползва с огромна популярност в САЩ и почти цяла Европа. Ръстът е респектиращ, предвид факта, че на учредяването на асоциацията през март 2013 г. в Трявна се събират 17 души. В крайна сметка това са над 300 души, които си правят бира по свой вкус, които с радост вдишват въздуха, напоен с аромата на хмел, които с трепет очакват началото на ферментацията и с още по-голяма радост и удоволствие отварят бутилката, собствено производство и се наслаждават на вкуса.
В момента най-много запалени домашни пивовари има в София, Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Димитровград, Русе, Враца, Благоевград, Перник, Шумен, Разград, Плевен, Попово и т.н. Според статистиката на АДПБ, общо взето в почти всички краища на България вече има хора, които правят своя бира. Именно това дава основания за очакван бум в бройката на домашното пивоварене през 2015 г. Още повече, че вече има данни за поне около 200 души, които се интересуват от варене на домашна бира, но още не са се престрашили.
Най-колоритен сред практикуващите това приятно занимание е 80-годишен доайен от Монтана. Любопитното е, че няма полово разграничаване в това хоби, напук на предразсъдъците. Вече има няколко жени, които с успех произвеждат своя бира, знае се и за други кандидатки.
Голямо улеснение за домашните пивовари е онлайн магазинът на АДПБ http://beer-bg.com/, където има на разположение както пълен комплект за начинаещия, така и всички необходими основни уреди и пособия за домашния пивовар. Наличен е и солиден асортимент от суровини за почти всички стилове бира – малц, хмел, дрожди и т.н. В края на пролетта пък излезе и книгата „Домашна бира? – Това е лесно!“, която също е верен помощник на всеки настоящ или бъдещ домашен пивовар.
От АДПБ вече могат да се похвалят и със своите първи международни успехи. На големия конкурс Slovak homebrewing Star в Рожнава (Словакия) Христо Цочев от Враца спечели второ място в категория Heller Lager (светъл лагер) със своята бира Alte Saazer Pilsner. В друг словашки контурс – „Бяла врана“ в Кошице, пък Георги Цанев от Пловдив получи „Бронзова шишарка“ за бирата си High Hop в категория „Бок“. Имаше и достойно представяне на конкурси в Унгария и Хърватия. Догодина очакванията вече са по-големи, предвид опита, който придобиха българските домашни пивовари в дебютната си година на чужди състезания.
На наша си територия пък при голям интерес и участие (над 50 домашни бири) премина Вторият конкурс за домашно пиво, който вече беше и с международно участие – от Полша и Словакия. Голямата награда там бе за Vratza Weizen на Данаил Дилов в категория „Вайцен/Вайс бира“. Характерно за тези надпревари, извън състезателния характер, е и възможността по-напредналите домашни пивовари да споделят съвети и рецепти с начинаещите или кандидат-пивоварите.
Догодина Третият конкурс за домашно пиво ще бъде отново международен и ще се състои на 25 април в София. Състезателните категории ще са европейски лагер, английски ейл, стаут, американски ИПА, вайцен и силен белгийски ейл. Ще има и отворена категория за всички останали стилове. А прогнозите са за много по-голяма масовост, предвид увеличения брой домашни пивовари и успешните (а и неуспешни) варки зад гърба им през изминалата година.
Като цяло очакванията обаче са действително повече хора да се престрашат и да усетят удоволствието от това да отпиват бира, която сами са сварили, както и да я споделят с близки и познати. Безплатно, разбира се – това е част от кодекса на АДПБ. Усещането, тази тръпка, наистина не може да се сравни с нищо друго! А, и да не забравяме, именно от редиците на домашните пивовари по естествен път излизат и крафт пивоварите. В тази насока има и съответните очаквания за изненади през 2015 г., живот и здраве.

ADPB

 

Advertisements