Всеки период от годината си носи своите специфични сезонни стилове. Тези дни настъпва един от любимите (поне за мен) периоди – на коледните бири. Тези бири, които не само се отличават с по-висока плътност и алкохолен градус, но и изобилстват от необичайни (за пиво) вкусове, които иначе са така типични в коледните сладки, например.
Радващото е, че тази година изборът на коледни бири в България ще бъде още по-богат в сравнение с декември 2013 г. Това дава възможност на ценителите да се насладят на различни бири, да усетят вкусовете, да сравнят и да имат по-широка възможност при избора на свои фаворити.
Особено пъстра ще бъде гамата в магазина на 100beers, който предлага удобната възможност за доставка в цялата страна, както е известно. В момента там има Fuller’s Old Winter Ale (не е за изпускане) и N’ICE Chouffe. Във втората си признавам, че се влюбих от първа глътка преди година – 10% алк и истинско пиршество на аромати и вкусове, включващо мащерка и кюрасао.
До края на следващата седмица обаче ще има още сериозни попълнения за дегустация край елхата. От навлязлата у нас в последните месеци английска пивоварна St. Peter’s се очакват Winter Ale и Christmas Ale. Освен тях ще има и три други бири, които са вече известни на някои от вас – пикантният Corsendonk Christmas Ale (98 пункта от 100 възможни в RateBeer!!!), Bush de noel (97 точки) и Delirium Noel (96 точки). А също така и новата за страната ни Gordon Xmas Ale, в стил силен английски ейл, идваща от белгийската пивоварна John Martin (90 точки).
Своите предложения има и софийският бар за крафт бира „Канаал“. Там може да се намерят две американски предложения – ухаещата на карамел, мед и грозде Anderson Valley Winter Solstice (също 90 точки от RateBeer), както и Anchor Christmas Ale (94 точки), която в своите 5,5% алкохол носи богатство от препечена захар, карамел, канела и остри нотки на кориандър. Барът има и своите специални коледни предложения от една от най-запомнящите се белгийски пивоварни De Struise. Те са различни видове от силният пейл ейл Tsjeeses (90 точки), отлежали в бъчви за порто или бърбън. Ако случайно не видите някоя от тези бири на рафтовете, от бара съветват просто да попитате, за да получите насреща положителен отговор.
Освен това, от „Канаал“ подготвят и други коледни изненади. На 14 декември ще бъде организиран бирен базар, на който се очакват доста нови бири, включително и над 20 вида от чудесната холандска De Molen, за която съвсем наскоро стана дума в блога. Седмица по-късно – на 21 декември пък се очаква още по-голям празничен бирен маркет, съвместно с Beers.bg и 100beers, откъдето също ще има доста любопитни неща за бирофилите.
Дали пък коледното настроение не идва с отварянето на следващата бутилка?!

 

chrbeer

 

Advertisements