Под ръководството на Ути Бъчваров беше приготвен огромен кебап, за чиято направа бе използвана и тъмна бира. Това се случи по време на традиционния Есенен салон на бирата, организиран от Съюза на пивоварите в България (СПБ) за шеста поредна година. Най-популярният кулинар в България издаде и основната част от рецептата си. Той е използвал нарязано на ситно говеждо месо, но тайната се дължи най-вече на вложените български натурален мед и пивото, за което стана въпрос. Бъчваров разкри, че е решил да заложи на 30 литра тъмна бира (тъмен лагер), като е смесил продуктите на всички пивоварни, членове на СПБ – „Ариана Тъмно“, „Столично Бок“, „Каменица Тъмно“, „Астика Тъмно“, „Шуменско Тъмно“, „Алмус Тъмно“ и „Болярка Тъмно“.
Иначе вкусното ястие беше приготвено в голям съд, който е направен от челото на стар локомотив, датиращ още от 1907 г. Вкусният специалитет бе поднесен върху канапе от картофено пюре (в случай, че заинтересува някой от вас да експериментира в кухнята си). Разбира се, не е нужно да се миксират всичките български бири, достатъчно е само от един вид, по лични предпочитания. Но, все пак, леко предимство имат тези, в които се усеща по-отчетливо вложеният карамелен малц, който придава един по-богат вкус на ястието.
По време на събитието бяха припомнени някои специфики на бирите с тъмен цвят – че съдържат два пъти повече антиоксиданти и витамини В комплекс в сравнение със светлите видове бира.
Изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова пък изнесе данни, че България е на 16-о място в ЕС по производство и на 13-то място по продажби на пиво. Според информация на Пивоварите на Европа средната консумация на глава от населението за ЕС е 71 литра. За България тази стойност е 74 литра, което ни отрежда 13-та позиция в Европейския съюз по този показател.
Изтъкнати бяха и маркетингови проучвания, според които около 90% от продажбите на бири с тъмен цвят в България се реализират в периода октомври – март. Тоест, българите в по-голямата си част продължават да приемат като сезонно питие не само тъмния лагер, но и всички останали стилове бира, при които се предполага тъмен цвят на пивото.

salon

На снимката: Ути Бъчваров позира гордо пред своя специалитет, заедно с бившия волейболен национал Евгени Иванов, певеца Орлин Павлов и изпълнителния директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова.

 

Advertisements