В понеделник вечер се случи едно малко събитие в бирения живот у нас, което заслужава своето специално внимание. За първи път у нас официално беше представена холандската Brouwerij ‘t IJ (това IJ в името на пивоварната се произнася „ей“). Това се случи в столичния крафт-бар „Канаал“.
Тези които са били в Ниската земя и по-специално в Амстердам, знаят отлично култовия статут, който има малката фабрика сред ценителите на бирата там. Основана през 1985 г. от бившия музикант Каспер Петерсон с основна мисия – да върне любовта към хубавото пиво у тези, които са се разочаровали от големите пивоварни. Постепенно това се случва, благодарение на правилото, което спазват в Brouwerij ‘t IJ, както и в почти всички други крафт пивоварни – предлага се нефилтрирана, непастьоризирана, с голямо внимание към детайлите и вкуса, както и безкомпромисност към качеството. Това е отчетено не само от жителите на Амстердам, но и от бирените сноби в Европа и зад Океана. Също така и от RateBeer, където повечето от бирите на пивоварната са оценени с над 85 и често над 90 от 100 точки.
Пивоварната започва да функционира в сградата на бившата къпалня Фунен, но е в непосредствена близост до вятърната мелница Де Гуйер, която всъщност става и символ на Brouwerij ‘t IJ. Мелницата присъства и като фон на етикетите, където иначе акцентът е върху щраус, който е харесан като емблема на компанията. Птицата присъства на 5 от 6-те представените в „Канаал“ бири. Изключение прави бутилката IPA, която е украсена от стилизирана рисунка на татуирана гола жена. Иначе IJ е именувана на бившия залив, сега езеро, известно като брегова линия на Амстердам.
В постоянното портфолио на Brouwerij ‘t IJ влизат 8 бири, като от тях в България има 6, както стана въпрос. Интересен за начало е блондът Flink (4.7% алк). Представен в стил белгийски ейл, той всъщност може да се приеме повече като американски светъл ейл, предвид степента и характера на охмеляването. Носи аромат на лайм и ананас, има приятно леко тяло и тъмножълт, мътен цвят, като е средно газирана. Битерът присъства и при отпиване, и при завършека. Въпреки това обаче Flink не може да се приема еднозначно като US ейл, защото при затопляне разгръща вече типичните за белгийските бири широкоспектърни плодови нюанси, макар и в случая по-приглушени, като тънка, но постоянна жилка.
Изненада крие и IPA (7% алк). Защото започва също като типичен американски Индия пейл ейл – аромат на червен грейпфрут и пъпеш, леко се долавя и бирената мая. После обаче става ясно, че от Brouwerij ‘t IJ са се стремили да сътворят по-скоро европейски IPA. Много добра работа с малцовете, които са отлично балансирани. При затопляне пък цитрусът леко отстъпва интересна гама – гъби, влажна шума, сурова кора, дъхав черен хляб. Това дава един много богат завършек на бирата, а тя неслучайно се радва на 94 точки в RateBeer.
Интересното е, че и четирите останали бири от тази пивоварна са органични – за целта хмелът и малцът са отгледани в специални ферми. Става въпрос за интересния дюбел Natte (6,5% алк), плътният и завладяващ трипъл Zatte (8% алк), наистина забележителният амбър Columbus (9% алк) и достойният за завършек барли уайн Struis (9% алк), който пък е изпипан в традицията на британските примери за барли уайн. Последната бира ще бъде предлагана скоро и от „Пивотека“. Ефектът от Struis е такъв, че отново може да бъде направена справка в RateBeer, където отсреща стоят още по-внушителните и заслужени 96 точки.
Иначе цените на бирите на Brouwerij ‘t IJ са напълно достъпни, а от „Канаал“ имат и свой процент отстъпка при покупка за вкъщи – за тези, които не успеят да дегустират на място всичко от предложеното (все пак това са 6 различни вида:)
За всички, които пък тепърва имат път към Амстердам, ще е интересно да посетят самата пивоварна, към която има и прилежащ бар (brouwerijhetij.nl), любим на много бирени фенове.

IMG_1887

 

Advertisements