От няколко дни на бирения пазар в България, чрез pivoteka.bg се предлага част от портфолиото на германската пивоварна Crew Republic. Създадена през пролетта на 2011 г. в Мюнхен като мечта на трима приятели, на които им е втръснало от качествената, но доста еднообразна немска бира. Необходимите щипки идеализъм и лудост са налице при тях и те напускат добре платените си работни места, за да се втурнат в авантюра с неизвестен край. Залагат на различността, на скъсването с традициите на германското пивоварене, на експериментите и творчеството. Но пък им се получава.
„Ние варим само бири, които бихме искали да пием и бутилираме само такива, които ни харесват. Да, това значи, че късаме с традициите и не, ние не винаги сме така популярни. Нашата бира не е за всеки, но пък кой иска да бъде „обща кучка“? За мечтата да имаме собствена пивоварна разменихме костюма и вратовръзката с гащеризони и гумени ботуши“, заявяват от Crew Republic.
За да сътворят своите бири, те правят многобройни експерименти с хмелове от цял свят. Съответно имат и проблеми с традиционните баварски пивоварни, които се усъмняват, че момчетата от Crew Republic нарушават Закона за чистотата на бирата от 1516 г. Налага им се да убеждават скептиците в продължение на месеци и доста документация, че те всъщност залагат единствено на вода, малц, хмел и мая. Разликата е, че добавят и фантазия, която трудно може да бъде разбрана от консерваторите в бранша.
Стартът е даден с пейл ейл. Сега разпространяван под многозначителното и основополагащо име Foundation 11. Това е една чудесна бира за ежедневна консумация. С 5,6% алк, и умерено ниво на горчивина – 40 IBU. Съчетава 5 вида хмел – Herkules, Nelson Sauvin, Chinook, Citra и Cascade. Бирата се отличава с добра и сравнително трайна пяна, от която се носи аромат на свежа трева, киви, карамел, бисквити и донякъде печена ябълка и дюля. Цветът е на тъмно злато, отличава се с добра бистрота. Наблюдава се добър баланс между началното малцово присъствие и последващия хмелов финал. Изненадващо освежаваща.
В стил пейл ейл е и Munich Summer. Тя обаче е малко по-слаба (4,8% алк.). Също са вложени 5 вида хмел – Tradition, Citra, Cascade, Comet и Amarillo, но те са основно за аромат, а горчивината е ниска – 22 IBU. Първоначалното усещане при наливане е за свежа морава, нейде край Мюнхен. И много слънце. Аромати на билки и цитруси препускат през обонянието. Тялото на бирата е средно и това я прави изключително пивка и идеална за съчетаване с традиционни бирени мезета. Едно добро начало на бирения ден.
Градусът се вдига с Drunken Sailor, който е основният IPA на Crew Republic. Това е абсолютна класика в стила! С 6,4% алк. и 58 IBU тази бира нито е твърде лека, нито прекалено мощна. При наливане не прави обилна пяна и се отличава със сравнително ниска газировка. Носи наситен аромат на цитруси (грейпфрут, манго) и бисквити. При затопляне на пивото алкохолът се усеща. Цветът е на тъмен бакър. Постигнат е също сполучлив баланс на хмеловете. Те са 4 сорта – Herkules, Citra, Cascade и Simcoe. Завършекът е сух, а послевкусът изпълва рецепторите с усещане за грейпфрут.
И за финал, задължително за финал е Roundhouse kick. Не е за препоръчване този имперски стаут да бъде последван от друга бира. Би било пренебрежение към качествата й, които трябва да насищат възможно повече време сетивата. Респектиращо алкохолно съдържание (9,2%), но пък алкохолът не се усеща. Висока е и степента на горчивина – 71 IBU. Стаутът носи лек аромат на кафе и дрожди, и малко по-силно на билки и натурален шоколад. Вкусът е на препечен малц, кафе, отново черен шоколад, благодарение на по-голямото съдържание на „шоколадов“ и препечен малц. Тялото е много плътно, а цветът – непрозрачно черен. Използвани са само два вида хмел – Tradition и Columbus. Сух завършех и остатък на шоколад и кафе на върха на езика. Чудесен спътник за дълги приказки в зимните вечери.
Така започва пътешествието на Crew Republic в България. Бунтарите са тук и очакват своите последователи – и сред консуматорите, и сред тези, които са на крачка да направят смелата стъпка като тях в пивоваренето.

IMG_1861

 

 

Advertisements