Над 2000 души са участвали до момента през 2014 г. в проявите от кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“, организирана от Съюза на пивоварите в България (СПБ). Инициативата цели да посочва на лицата под 18 г. масовия спорт като алтернатива на експериментирането с алкохол и наркотици.
При това бройката ще се увеличава, тъй като в края на ноември предстоят още съвместни спортни инициативи на СПБ и дирекция „Превенция“ на Главна дирекция „Национална полиция“ в рамките на Детската полицейска академия в градовете Монтана (25.XI), Стара Загора (27.XI), Бургас (28.XI). През декември СПБ ще се включи и в състезанието по плуване на Столична община за Купата на кмета.
Досега в рамките на кампанията имаше съвместни участия в Софийския маратон и стрийтбол турнири в столицата. Подкрепен беше и българският отбор на ученическите игри в Пекин. Извънстоличните инициативи се случват за първи път в рамките на кампанията, която датира от 2012 г. В идеята да популяризират масовия спорт и така да заинтересуват децата, за сметка на алкохола, през последните месеци се включиха бившите баскетболни национали Иван Ценов (доскорошен зам.-министър на спорта) и Георги Глушков (настоящ шеф на федерацията по този спорт). Екснационалът по волейбол Евгени Иванов-Пушката пък проведе демонстративни занимания по лечебно-изправителна гимнастика. Глушков разкри също така, че от федерацията планират организиране на фамилни състезания през 2015 г.
Според данните на СПБ, за последните три години пивоварният сектор е инвестирал близо 1 200 000 лева в кампании за социална отговорност. Заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов допълни: „С помощта на Съюза на пивоварите сме изградили четири обекта, на които хората могат да спортуват безплатно.“ Най-новата площадка предстои да бъде открита в столичния квартал „Дианабад“.
Междувременно от Съюза на пивоварите наградиха и победителите от публичния фотоконкурс, вдъхновен от мотото на кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“. Участваха общо 348 снимки, а голямата награда (велосипед) получи Величко Лефтеров от Габрово. Втора награда (тенис ракети) бе присъдена на семейството на Каролина Илиева от Враца.

pivov1

 

Advertisements