Бирената мая притежава неочакваното за мнозина качество да компенсира недостига на витамини и да осигурява незаменими аминокиселини и минерали в човешкия организъм. Този факт бе изнесен по време на научна среща на тема „Натуралният свят на пивото“, организиран от Института по криобиология и хранителни технологии.
Заради богатото съдържание на желязо, цинк, фолиева киселина и селен в бирената мая, тя намира широко приложение в козметиката, СПА процедурите и балнеологията. Учените изтъкнаха, че благодарение на пивните дрожди косата става лъскава и мека, пърхотът изчезва, а кожата става по-мека и еластична. Те въздействат положително и върху здравината на ноктите и се отразяват добре дори на проблемната кожа с акне, екземи и дерматити. С бирена мая се приготвят и ефективни кремове, козметични маски, сапуни и тоалетни млека. В комбинация с други натурални продукти като мед, зехтин, мляко и лимон, оказват освежаващо влияние върху кожата.
От друга страна пивните дрожди са от значение и за метаболитните процеси в тялото, като съдействат за разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините. Богатото съдържание на аминокиселини стимулира имунната система за възстановяване дори след химиотерапия, подпомага нервната система и осигурява енергия на организма. Дори в някои изследвания е посочено, че заради бирената мая, пивото спомага за намаляване на „лошия“ холестерол в кръвта и за повишаване на „добрия“.
По време на научния форум лекторите отново подчертаха, че при умерена консумация на бира няма опасност от „бирено коремче“ и човек запазва фигурата си. „Трупането на килограми около талията се получава от разтягането и отпускане на коремна мускулна стена и една от причините е тоталното обездвижване. Втората причина е разширяването на стомаха вследствие прекаляването с голямо количество храна, което се консумира с пивото. При умерена консумация бирата не води до напълняване, защото тя е една от най-ниско калоричните напитки и съдържа над 90% вода“, заяви диетологът Ипократис Пападимитракос.
Сред другите акценти в проучванията бяха заключението, че умереното приемане на пиво помага срещу стреса в съвременния живот. Бирата е подходящо дори и след спорт или тежък физически труд, защото хидратира организма и спомага за по-бързото изхвърляне на отпадъчни продукти и млечната киселина от мускулите, чийто синтез причинява мускулна треска.

 

Advertisements