Една мечта се сбъдна. Благодарение на всички – на участвалите крафт пивовари, на вас – присъствалите и, разбира се – на „Канаал“.
След това подробностите са на заден план – дали нещо не се е харесало или не е било както трябва, дали някой (или бирата му) са липсвали. Винаги ще има търсене на кусури, но пък е за добро – за усъвършенстване. Най-важна бе картината на роящите се с всяка изминала минута желаещи да си вземат бира от бара. При това БЪЛГАРСКА КРАФТ БИРА! Такова бе общото желание! Заради това на събитието дойдоха хора от доста далеч и техният ентусиазъм и обич към бирата заслужават силно уважение.
Изборът беше между 7 различни вида бира. Винаги е малко и винаги може още повече. Но върнете лентата назад – година, две. Тогава имаше наполовина. А още малко по-назад? Почти липсваше нещо различно, нещо по-интересно.
Мнозина си отговориха на въпроси като „Каква е тази бира с чубрица от Трявна, за която познати разказват?“, „Кой е този човек, който прави „Гларус“?“, „Ами тези, които стоят зад „Диво пиво“?“… Други просто опитваха различните бири, сравняваха или само се наслаждаваха на тях, БЪЛГАРСКИТЕ КРАФТ БИРИ, по време на разговорите.
В България отдавна за малко неща човек може да бъде сигурен. Но аз лично съм убеден в това, че ще има втори ден на българската крафт бира, трети, четвърти и т.н.
Ще се включват и тези заведения-пивоварни, за които сега нямаше техническа възможност да присъстват. Още догодина, живот и здраве, ще има със сигурност поне още две крафт пивоварни, които сега са в много напреднал етап преди старта. Дори още идните дни ще се появи и очакваната бира на Рори Милър, която не успя да дебютира сега, тъй като бе забавена от куриери някъде в Румъния. И в многообразието ще се роди по-високо качество.
Защо да не поговорим вече и за фестивал на българската крафт-бира?! Подобни събития не се организират лесно, особено тук. Но хората я искат тази бира – вкусна, многообразна. И вече, когато бирените почитатели са съзрели (а в неделя в „Канаал“ имаше изобилие от такива посетители, които знаеха защо са там и какво търсят), то всичко някак изглежда по-лесно. Дори тук, в тази страна, дори в настоящата почти патова ситуация. Именно заради всички – от двете страни на щанда, продължават да се случват хубави неща и се къта надежда, че и занапред ще се случват.
А можете ли да си помечтаете колко още български бири и малки пивоварни може да има, при това в близко бъдеще? Ще е красива картинка на живо!!!
Наздраве!

Advertisements