Крафт-бар „Канаал“ наистина се очертава да бъде едно от най-интересните места в София през неделния ден на 16 ноември. Както вече ви е известно, тогава ще се проведе за първи път Ден на българската крафт (занаятчийска) бира. Събитието определено е многопластово по своя характер – от една страна ще бъдат събрани малки пивоварни, които са спечелили своите трудни битки с бюрокрацията и с конюнктурата изобщо, за да произвеждат нови, различни и многообразни бири, от които биреното общество у нас имаше огромна нужда. От друга страна пивоварните ще бъдат представени лично от своите собственици и управители, което си е уникален шанс да се черпи информация за всяка бира от първа ръка. И на трето, но не и последно място, събирането им на едно място е като символичен знак, който да покаже целеустремеността на участниците в нашата си бирена революция, целяща връщането на истинския вкус на бирата и утвърждаването на различни бирени стилове.
Това е дотук известното ни. Но ето още няколко щрихи, които ще ви доставят удоволствие, ако се разходите в неделя до „Канаал“, вярвам:
– От пивоварна „Трявна“, които фактически ще се представят за първи път в София, ще гастролират с два вида от своята бира Lus`s. Оставете си изненадата кои ще са точно от техните 4 основни артикула (плюс сезонните).
– От „Бял щърк“ ще имат на щанда си бири от най-новите си версии, приемани със задоволство от тези, които са ги опитали. Освен тях, ще се запознаете и със следващите идеи за „щърка“.
– Варненската „Гларус Крафт Брюинг“ ще предостави възможността на всеки желаещ да си купи за вкъщи своите „Гларус Битър Ейл“ и „Гларус Портър“ в стъклени бутилки. Двете едновременно са достъпни в стъкло едва от няколко дни, така че определено ще представляват внимание. На разположение ще бъде също главният пивовар и управител на „Гларус“ Деян Иванов. Неговото присъствие в София само по себе си е забележително, тъй като непрестанните му ангажименти го държат плътно до пивоварната. Той  ще сподели защо се е спрял точно на стиловете битър ейл и портър, а и за предстоящите няколко стила бира, които ще излязат изпод ръцете му.
– „Пивоварна 359“ пък успя да отметне неприятни проблеми в последните седмици и да отвърне на тях с добра новина – в неделя ще бъде представена чисто нова варка от вече познатото ни „Диво пиво“, с претенции бирата да е съвем свежа и прясна, като тогава ще бъде опитана дори за първи път от бирените почитатели. Управителят на пивоварната Александър Герджев увери, че за посетителите ще повдигне поне леко завесата за следващите проекти, които отсега звучат доста обещаващо и галят слуха на бирофилите.
– Съвсем реални са очакванията, че в неделя досегашният пивовар на „Бял щърк“ Рори Милър ще представи своята нова бира също за първи път. Нейното официално предлагане ще започне до 10-ина дни, но в „Канаал“ трябва да има съвсем ограничено количество, което ще създаде и известно усещане за привилигерованост на всички, които се сдобият с нея и я опитат първи.
– Присъствие е обещал и човекът, който открива философията и музиката във всяка една отделна бира – ерудитът на тема пиво Людмил Фотев. А всеки, който е имал възможността да събеседва с него, знае отлично колко ценен опит и съвети може да получи насреща.
– Поне двама бъдещи микропивовари също така ще присъстват на събитието в „Канаал“. Сега те може да поговорят за проектите си, но следващият път ще бъдат от другата страна на щандовете.
– Там ще има и видни представители на екипа на beer2beer, които ще влязат в детайли за своята най-нова идея – Българска бирена църква.
Покривът в двора на „Канаал“ е най-сигурната застраховка срещу изненади от страна на времето, но пивоварната прогноза е за много приятни часове между 13 и 20 ч. в неделя.

16.11

 

Advertisements