Днес, на 6 ноември, за четвърта поредна година светът отбелязва Международният ден на стаута. Това не е само повод да се обърне внимание на този чудесен бирен стил, но и малък празник на бирената революция въобще. Защото именно благодарение на нея почитателите на пивото вече могат ясно да разграничат що е стаут, да го извадят с разбиране от клишето „тъмна бира“, да му се насладят в неговата същност.
Всъщност що е стаут? Guinness е най-достъпният пример, преди да бъде обяснено за същността на този стил. Основаната през 1759 г. ирландска пивоварна, от 1820 г. произвежда чудесен сух стаут. И е въпрос на гордост и традиция за ирландци, както и техните потомци (или пък почитатели) по света всяка вечер да изпият поне по една пинта Guinness. В България може да му се насладим истински само в наливен вид. Защото кеновете и бутилките от 0,33 l, които се продават в супермаркетите, са далечен роднина на оригиналния Guinness – често бутилирани или дори произведени под лиценз извън Дъблин, използвайки оригинален екстракт. За това вече е ставало въпрос в блога – https://bforbeer.wordpress.com/2014/01/29/%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%81/
За пръв път за стаут е споменато през 1677 г., като така е описана силна бира. По-късно се оформя като разновидност на портъра. Общо казано това е силен ейл, с подчертано използване на тъмни (препечени) малцове. Все още има доста спорове как може да се разграничи стаутът от портъра, но пак общо казано отликите са две – стаутът може да се приеме като силен портър, а също така – в него се влага най-често препечен ечемик.
Любопитното е, че в началото на XX век на стаута се гледа като на полезна за здравето бира (защо да не го приемем това като препоръка и в наши дни?!). Тогава във Великобритания става популярен девизът „Guinness е добър за теб“, като се посочва, че тонусът на човек се повишава след изпиването на една пинта. Стаут е бил съвсем сериозно препоръчван от лекарите също на пациенти след операция, кръводарители, бременни жени и кърмачки.
Съществуват няколко основни разновидности на стаута – сух, сладък, овесен, американски и руски имперски.
Сухият се отличава с много богат и наситен черен цвят, с аромат на препечен малц, черен шоколад и кафе, които се усещат ясно и във вкуса, придавайки му особена горчивина. Произлязъл и характерен за Ирландия. Най-известните, включително и у нас примери са Guinness Draught Stout и Murphy’s Stout.
Сладкият дава меко усещане за препечено зърно, в добавка и аромат (и вкус) на подсладено еспресо. С по-ниски нива за горчивина, оттам идва и сладостта, както и от вложената лактоза. Типичен за Англия. В България може да бъде посочен за пример St. Peter’s Cream Stout, наличен в 100beers.bg.
Овесеният стаут, включва и 5 до 10% овесена каша, както си и личи от името. Така се получава много плътна бира, тъмнокафява до черна на цвят, с богат и мек вкус на препечено зърно, кафе, овес, орехи. През Средновековието дори вложеният овес е стигал до 35%, което прави тези овесени стаутове горчиви и стипчави. В България може да бъде опитан, ако под ръка имате познати домашни пивовари, защото неколцина от тях варят много добри овесени стаутове.
Американският стаут е по-охмелен, заради използваните щатски хмелове, но не стига до крайности в горчивината. Също има аромат и вкус на препечени малцове, препечено кафе, шоколад. Може да се споменат като примери Deschutes Obsidian Stout и Sierra Nevada Stout.
Руският имперски стаут е почти или напълно черен на цвят, с много плътен и интензивен вкус на малц, карамел, зимни плодове. Характерното за него е, че в началото на XIX век се е варил за износ в Русия и Прибалтика. Бил е тачен в руския императорски двор на Екатерина II Велика, което допринася и за името му. Отличава се с висок алкохолен процент – до 9%, който определено се усеща. В последните години стана особено популярен сред американските микропивоварни, които го разнообразяват с ароматни US хмелове. Тук изпъкват Samuel Smith Imperial Stout, Thirsty Dog Siberian Night, Courage Imperial Stout и др.
Има и още видове стаут – форин екстра (с повече сладост и плодови вкусове), шоколадов (с повече шоколадов малц), кафеен (с повече препечени малц), стриден (с вложени стриди при пивоварния процес).
Сами виждате колко широк хоризонт за изследване на стаута. Мнозина от вас вече са започнали приятната „проучвателна“ и дегустаторска дейност – на тях, както и на всички, които тепърва ще опознават този чудесен стил: Наздраве с първия стаут за деня!

stout

 

 

Advertisements