16 ноември. Крафт-бар „Канаал“ в София. Денят и мястото трябва да оставят траен спомен у всеки, който отиде тогава и там. Защото ще стане съпричастен на първия по рода си в България Ден на българската крафт-бира. Като това няма да е само събитие, на което ще се предлагат новите и различни бири, които търсят своя път към българския бирен почитател, в опит да изградят една различна гледна точка към бирата и нейните качества.
Различното ще бъде, че всяка от бирите ще бъде представена лично от своя производител и тогава за всекиго, за когото представлява интерес, ще може да се запознае и поговори с присъстващите крафт-пивовари. Подобни възможности обичайно се предлагат на повечето фестивали за крафт-бира (занаятчийска бира) по света, с което малките пивоварни успяват да създадат и развият непосредствен контакт с потребителите. Които на свой ред могат да научат от първа ръка детайли от процеса на производство на бирата, която обичат и пият. Производителите пък могат да разберат какво харесват и какво не консуматорите в техните бири, като ползата от това несъмнено е в полза на вдигане на квалитета на пивото. На място всеки ще може да научи пръв и новини относно бъдещите идеи на всяка от пивоварните.
Осъзнавайки ценния момент, от „Канаал“ отварят врати в нетипичен за тях ден – неделя, а това пък ще даде възможност на всеки посетител да запълни по приятен и същевременно интересен за него начин почивката си.
Главните герои ще са всички посетители, които след това ще могат да отчетат с гордост своето присъствие. А участващите пивоварни ще са (по азбучен ред):
Бирария „Трявна“ – която а първи път в София ще представи своята марка Luc`s. Тя има няколко разновидности, познати на всички, които са посещавали брюпъба в Трявна от 2008-а насам. Там подходиха новаторски и съчетаха стила белгийски ейл с типично българската подправка чубрица. Резултатът е наистина уникален. Защо и как са стигнали до идеята за влагане на чубрица, а и за другите им бири, ще научите от самите собственици.
„Бял щърк“ – всяка отделна варка от нея носи своята неповторимост, което провокира колекционерска страст у почитателите й, за да се опита всяка следваща версия. От около 4 месеца се предлага и „Летен щърк“, който също си извоюва своята позиция. На място се очаква да бъдат разкрити и следващите изненади оттам.
„Гларус Крафт Брюинг“ (Варна). Тя размаха криле в началото на юни т.г., но вече мнозина от вас знаят качествата на „Гларус Битър Ейл“. От около 10-ина дни на пазара вече е и „Гларус Портър“, а двете бири в английски стил вече се предлагат в бутилки. Те ще бъдат представени лично от Деян Иванов, управител и главен пивовар, който лично да ви поговори за направата им.
„Диво пиво“. Също на пазара от сравнително скоро – 1 май т.г., но вече толкова много хора се запознаха отблизо с мечката на етикета. За могъщото горско животно, превърнало се в символ на „Пивоварна 359“, за новата версия – „Диво пиво HD“, както и за подготвяните следващи продукти ще ви разкажат също лично собствениците.
– Ще има и една изненада за повечето от вас. Очаква се на Деня на българската крафт-бира в „Канаал“ да бъде отбелязан и дебютът на новата бира, произведена от доскорошния пивовар на „Бял щърк“ Рори Милър. Какво ще е пивото, как ще се казва и как ще изглежда – запазете си очакванията дотогава.
За мащабите на България и началния етап на промени в бирените нагласи на хората броят участващи крафт-пивоварни не е никак малък. Но пък всички заедно се надяваме те да се увеличават, което ще е от полза за всички – и за бирените любители, и за израстването на микропивоварните. А всичко, взето накуп, ще допринесе за развитието на още крехката ни бирена революция.
Вярвам, че ще се видим с вас на 16 ноември в „Канаал“. Ще е интересно и пивко!

 

Advertisements