Продължавам разходката из сезонните български бири с още четири марки. За съжаление, повечето от тях предизвикаха смесени чувства. Тъмните лагерни пива на „Каменица“ – „Каменица Тъмно“ (6% алк) и „Астика Тъмно“ (5.6% алк), не отбелязват някаква съществена разлика от миналата година, за добро или лошо.
Голямото разочарование обаче дойде от новия продукт „Каменица Тъмно Cherry“ (2,2% алк). Таргетираната най-вече към дамската част на консуматорите бира е нещо средно между лек тъмен лагер и радлер. Цветът и подходящата газировка са сякаш най-големите предимства, в аромата се усеща череша, но сладостта във вкуса идва в повече, предвид слабото тяло на пивото. Нека критиката бъде приета като конструктивна, заедно с препоръката, че ако търсенията са били в насока на есенно-зимна плодова бира, то има един добър пример в лицето на Leffe Ruby. Още повече, че в България се предлагат Leffe Blonde и Leffe Brune, тъкмо от „Каменица“.
Другото, което ще ме принуди повече да не посегна към „Каменица Тъмно Cherry“ е описаното съдържание, което заема половината графа в етикета. Към стандарта от малц, хмел и мая са добавени концентрати на череша и бъз, подсладители, стабилизатори, глюкозо-фруктозен сироп и т.н. В етап на нарастващо консуматорско търсене, насочено към възможно по-екологични храни, това е един показен автогол. Тази бира може да се лиши от много от тези излишни опашки с Е-та от себе си и да повиши чувствително качеството си, вярно, заедно с цената си, но в един момент консуматорът решава кое е по-важно – бюджетът или това, което слага в чашата си.
В интерес на обективността, и в „Загорка Резерва“ има глюкозо-фруктозен сироп и нещо, описано като „естествен аромат“, но там резултатът е доста по-приемлив. Впрочем, след въвеждането през декември на единен регламент за етикетиране на храните в ЕС, всички пивоварни трябва подробно да опишат съдържанието си, включително и на съдържащите се алергени. Информацията само ще бъде от полза на клиентите.
За финал оставих и добрите впечатления. Те идват от „Шуменско Тъмно“ (5,5%, 13% плато), което е отбелязало чувствителен прогрес. При сипване в чашата, ще имате пред себе си тъмно лагерно пиво с прилична средна плътност и тъмномахагонов цвят. От пяната се долавя аромат на карамел, който присъства приятно и на вкус. Във финала се забелязва лека горчивина и сух завършек. Надеждата е единствено това ниво да бъде запазено до края на сезона и пускането на последните партиди.

Advertisements