На 22 октомври (сряда) ще се случи официалното представяне на новата продукция от крафт-пивоварната „Гларус“ – пиво в стил кафяв портър. Мястото на събитието е столичният бар „Амстердам“ (ул. „Христо Белчев“ 38), а началният час е 19.00.
Там може да бъде опитана дългоочакваната „Гларус Портър“. Запознати с уменията на майстора-пивовар Деян Иванов, който е моторът на пивоварната в село Слънчево, уверяват, че портърът е една от стихиите му и бирата е станала още по-сполучлива от известния ви битър ейл на „Гларус“.
Производителят ни настройва предварително какво може да очакваме – бира с 4,6% алк., сварена с шест вида малц и два вида хмел, с аромат на карамел и шоколад, както и нюанс на печени ядки. С наситено тяло, леко горчив вкус, като при преглъщане се усещат и сладки нотки.
Портърът е пиво, което претендира да развива своите букети от аромати на по-високи температури, затова и е добре да се изчака да се стопли в диапазона 7-12 градуса.
В описанието на бирата е упоменато, че тя е вдъхновена от емблематичния за английската столица „London Porter“, известен и в България от няколко години. Но ако се съгласите, че „Гларус специален ейл“ е достойна конкуренция на „London Pride“ и дори я надминава в частта, че се сервира броени дни, след като е излязла от пивоварната, то очакванията към „Гларус Портър“ също са големи. Всеки посетител на бар „Амстердам“ идната сряда не само ще има възможност да е привилигерован да бъде сред първите, вкусили новата бира, но и ще получи специален подарък.
В следващите седмици портърът ще се появи и в други заведения, а съвсем скоро, може би и до края на месеца, на пазара се очаква и „Гларус“ в бутилки, което би улеснило значително разпространението му за други градове из страната.

porter1

 

 

Advertisements