И бих добавил – Amarillо е също така едно от събитията за бирения сезон есен-зима 2014/15 в България. Както си е събитие самото представяне на холандската пивоварна De Molen, което се състоя в понеделник в „Канаал“. Там във всеки следващ ден може да намерите въпросната бира, както и още 6 (за момента) майсторски изпълнения от De Molen. А Любо и Тони, благодарение на които е факт появата на тези изкушения у нас, могат да разкажат лични впечатления и за Borefts Beer Festival, фестивалът за крафт бира, организиран от тази пивоварна.
Та, за Amarillо… Дори само фактът, че притежава завиден рейтинг 98 от 100 в RateBeer насочва вниманието към нея. Но не само. Тя е представител на неособено популярния (все още) в България стил Double IPA, силно актуален в Щатите. Той се характеризира с още по-интензивен хмелов аромат и вкус, както и по-високи стойности на горчивина (IBU) от обикновения IPA (Индиа Пейл Ейл). Съответно и с по-висок алкохолен процент (над 7,5%). Тоест – бирата е за бавно и ценителско пиене.
Специално при Amarillо алкохолът е 9,2% и завидна плътност – 19% плато. При наливане прави обилна и много трайна пяна, за което помага и сполучливото съотношение на светъл и карамелен малц. Изненадата идва от използвания хмел при варенето – чешките Сааз и Сладек, напук на очакванията, че ще се заложи на американски такъв. Той обаче е употребен щедро при сухото охмеляване, което вече дава допълнителната гама аромати на бирата. И е използван само амарило, откъдето идва и името на бирата. Началните аромати са на карамел, портокал, ананас, а при затопляне се усеща вече и алкохолът, което е почти неизбежно при такъв висок процент. Подобни са усещанията и във вкуса, където обаче се долавят и други по-меки цитруси – като манго, даващи една приятна сладост. А също така има и намек за дъбова кора, съчетана със смола. Горчивината е силно осезаема, както изисква стилът, но е съвсем поносима. Което е още един комплимент към пивоварната за успешния баланс на тази бира. Цветът е на светъл бакър, а бистротата е леко заоблачена.
Ако искате да усетите хмела амарило в по-различна и „лека“ форма, то налице в „Канаал“ от същата пивоварна е и Amerikaans (4,5% алк), а подобно успешна, но с разкритие на качествата на хмел цитра е Citra Pale Ale (4.8% алк). На рафтовете има и още заслужаващи вниманието бири от намиращата се в стара мелница от XIX век De Molen, като те са преобладаващо в задокеански стилове – Zwart & Wit (8.4% алк, черен IPA), Vuur & Vlam (6.2% алк., IPA), Brood & Spelen (7.1%, ръжен американски IPA). Понякога и една от тях може да ви е достатъчна за вечерта. Но бъдете сигурни – ще остави ярък спомен у вас.

IMG_1782

 

Advertisements