Зачудих се откъде да започна няколкото думи за състоялия се в събота октомврийски празник на домашните пивовари в България. И реших да е с „приятели“. Вярвам, че много от тези, които присъстваха са си тръгнали от събитието с поне няколко познанства повече отколкото са имали на идване.

Защото Октоберфеста на домашните пивовари надхвърли замисъла си да събере на едно място съмишленици. Мнозина в началото не се познаваха лично, а се знаеха само от специализирания форум (http://forum.beer-bg.com/) Други пък бяха единствено чували за това „чудо“ домашната бира и бяха любопитни да я опитат. Трети (запознах се и с такива), просто наминаха, ей така – по път, без да са запознати въобще с „темата на деня“… и останаха.

Най-нетърпеливите започнаха да се събират още преди официално обявения начален час – 12 ч., стартира и съвсем спонтанно отваряне на бутилки и взаимно оценяване. За да започне постепенно събиране на хора. Домашните пивовари един по един представяха собствените си бири – другите разглеждаха етикетите, слушаха, дегустираха.

Настъпи моментът и за наливната бира. Последователно бяха представени битърите на Rhombus Home Brewery – RHB (на бирения „войвода“ Темелко Пампов) и този на „подвойводата“ Виктор Върбанов. RHB присъстваше още с Американска пшенична бира, с каквато мнозина за първи път се сблъскаха, а също с напълно актуалния за празника (и чудесен) Мерцен/Октоберфест, варен през март, както повеляват баварските традиции. Овации обра и Citra IPA на домашен пивовар Владислав Димитров, която насочи вниманието на мнозина „новопросветени” към качествата и цитрусовите аромати на този популярен американски хмел – Citra. Финалът при наливното бе за друга приятна изненада – Ръжената IPA отново от RHB.

Достатъчен атестат за интереса и положителната оценка бе фактът, че още на първата наливна бира, пред инсталацията се зареди опашка, която до края на деня в нито един момент не свърши. Допълнителен показател бе и това, че някой съвсем спонтанно се наредиха за втора и трета чаша от същия вид. С две думи – домашната бира изненада и се хареса. „Черешката“ бе и вестта, че пивото е безплатно, както повелява уставът на Асоциацията на домащните пивовари в България (АДПБ).

Разговори, веселие, размяна на рецепти, съвети към начинаещите и бъдещи домашни пивовари. Нищо не можеше да помрачи настроението. А за да бъде всичко „по вода“ – от персонала на бирария „Халбите“ на ул. „Три уши“ вложиха цялата си енергия да помогнат на организаторите и да се представят с добро обслужване. Всичко бе като на Октоберфест! Дори няколко от пивоварите се бяха отзовали на призива за тематично облекло, за което получиха специални награди.

Накрая мнозина сякаш не вярваха, че празникът е преминал така неусетно. На тръгване имаше реплики „Кога ще е следващият път?“ и „Кога пак ще се съберем?“. Отговорът – най-късно на 25 март 2015 г., когато ще е третият международен конкурс за домашно пиво в България. За него ще бъдат обявени допълнителни подробности, но отсега мераклиите могат да търсят рецепти и да почват с варките. Най-голямата оценка ще е за смелостта и желанието да участваш, а след това вече и за качеството на пивото.

На тези, за които се струва твърде далеч следващият досег с домашното пиво – може да има интересна среща и по-рано. Веднага ще бъде отразено и в блога. Или пък забъркайте го това пиво вкъщи и това ще бъде най-сигурната гаранция, че ще опитате домашна бира съвсем скоро. И ще е лично ваша!

 

Advertisements