Само няколко дни ни делят от есенната сбирка на домашните пивовари, която ще прерастне в импровизиран Октоберфест. Събитието, което ще е тази събота (11 октомври) в столичната бирария „Халбите“, на ул. „Три уши“ №13, вече придобива ясни очертания.
Официалният старт е от 12 ч., като вече има и график за предлагане на наливното пиво, което ще е 6 вида:
От 12.00 до 12.30 – Лайт Пейл Ейл на домашен пивовар Станислав Кожухаров
От 12.30 до 13.00 – Мерцен/Октоберфест (Rhombus Home Brewery – RHB)
Он 13.00 до 14.00 – Американска пшенична бира (RHB)
От 14.00 до 14.30 – Сладък стаут
От 14.30 до 15.00 – Цитра Индия Пейл Ейл на домашен пивовар Владислав  Димитров
От 15.00 до 15.30 – Ръжен Индия Пейл Ейл (RHB)

Паралелно с това останалите домашни пивовари ще предлагат своя продукция и от бутилки, като ще са представени още доста стилове бира. Присъстващите – техни колеги или гости, ще имат възможност да опитат и оценят пивото, а също и да си разменят за дегустация в следващи дни. Всички заинтересувани от начина, по който се прави бира в домашни условия, ще могат да научат на място за технологията, необходимото оборудване и суровини, като се убедят, че процесът е напълно по силите на всеки.
Допълнително домакините от „Халбите“ са се погрижили да има автентични баварски ястия, както и специална бира Weihenstephaner – Festbier, сварена в традициите на октоберфест пивото.
Малко по-късно, след 14 часа, от специализирания сайт и магазин 100beers.bg ще бъдат представени пред присъстващите няколко вида бири от баварската пивоварна Hacker-Pschorr, която е една от 6-те участващи на мюнхенския Октоберфест.
Идва ред и на черешката на празненството – за да бъде купонът пълен, домашни пивовари и гости са подканени да намерят в гардероба си поне един елемент, с който да се приближат до баварския дрескод – карирана риза/елек/шапка за мъжете (а защо не и къси кожени панталони), а за жените – зелена/синя/червена рокля, бяла риза и…всичко останало е воля на въображението. От Асоциацията на домашните пивовари в България съобщиха с намигване, че всеки, който е спазил дрескода, ще може да се нареди първи на опашката за бира.
Мястото предполага забавата да продължи и дълго, след като домашната бира вече е изпита, предвид богатия асортимент на „Халбите“. Доброто настроение не е задължително изискване, защото ще бъде подсигурено на място, но е една добра предпоставка.

OKTOBERFEST

 

Advertisements