В последните седмици се появиха безброй информации, разказващи обширно за Октоберфест – бирената фиеста, започнала през 1810 г. като народно угощение по случай сватбата между Лудвиг Баварски и принцеса Терезия, която еволюира до свръхкомерсиално събитие в наши дни. За да не натежи това на всички вас, в блога ще бъдат изложени някои факти около най-шумното ежегодно събитие в Мюнхен едва след неговия край. С уточнението, че е най-шумното, освен празненствата около поредния трофей на местния „Байерн“. Именно целият футболен отбор вчера се появи в шатрата Kaefer по традиция, за да почете Октоберфест в неговия последен ден с по няколко изпити халби. По-точно – лимитът за футболистите бе по 4 литра на човек, по случай победата с 4:0 над „Хановер“ в събота. Но в тима нямаха особен избор, освен да заложат на Paulaner, която е сред основните спонсори на клуба.
В този последен ден беше направена и равносметката на стартиралия на 20 септември най-мащабен бирен фест в света. Тази година той е бил посетен от 6,3 млн. души, които са изпили около 6,5 млн. литра бира. Това обаче не е рекорд, тъй като върховното постижение още стои непоклатимо от 1985 г., когато под тентите са се събрали 7,1 млн. души, които са изпили толкова литри пиво.
Главният отговорник за феста – Йозеф Шмид, обяснява, че организаторите са се надявали през 2014 г. да бъде подобрен рекордът, но това не се е случило, заради лошото време в началните дни. Мнозина твърдят, че милионите литри бира не стават повече и поради увеличението на цената им. Дори мнозина се шегуват с доза горчивина (не хмелова), че една от традициите на Октоберфест е ежегодното поскъпване на бирата. Тази година една литрова халба при всяка от 6-те участващи пивоварни варираше между 9,70 и 10,10 евро, т.е. психологическата граница от 10 евро на литър вече е премината. За сравнение горната граница през 2013 г. е била 9,85 евро за литър.
Високата цена до голяма степен и отчасти желанието да си вземеш нещо за спомен, провокира посетителите да си отмъкват халби за спомен (макар с това да рискуват глоба). Така тази година са изчезнали 112 000 халби, при 81 000 за 2013 г. Полицията е задържала около 720 души в двете седмици на Октоберфест, но не заради халбите, а най-често за буйство или джебчийство. А с алкохола са прекалили около 600 души – скептиците ехидно коментират, че бройката не е по-голяма именно заради поскъпването. Ако продължим с черния хумор (негови автори са най-вече баварците, които усещат как празникът вече не е само техен), то зачестиха и вметките как местните започват да учат чужди езици, за да могат да се адаптират за следващите фестове. Защото напливът на чужденци е толкова голям, че немската реч се чува все по-спорадично.
Но все пак – за всеки любител на бирата е въпрос на престиж поне веднъж да усети тръпката на Октоберфест. Да опита специално приготвените за събитието бири с алкохолен процент между 5,7 и 6,3% на някоя от пивоварните измежду Spaten, Augustiner, Paulaner, Hacker Pschorr, Hofbrau и Lowenbrau. Да „подложи“ с бретцели и печено месо, да се пусне на някоя от въртележките.
Вярвате или не, но още преди края на Октоберфест 2014 вече започнаха записване и резервации за 2015 г. Тогава празникът ще е между 19 септември и 4 октомври.

oktob

 

Advertisements