Почти 19 000 различни видове ейл се варят във Великобритания в момента, а увеличения интерес към бирата води до откриването на средно по три нови пивоварни всяка седмица, съобщи в. „Индипендънт“.
След като си осигури трайния интерес сред мъжете на средна възраст, т.нар. real ale започна да се промъква бързо и сигурно сред жените и по-младите консуматори, с което пазарът на бира на Острова отбеляза ръст с 23% от 2010 г. насам, като се оценя на около 1,72 млрд. паунда годишно. Също така е отчетено, че се продават 634 млн. пинти ейл на година.
Макар, че средно по около 30 пъба в кралството седмично затварят врати, в момента има 1472 пивоварни във Великобритания, което е пик в последните 70 години. Което е достатъчна предпоставка да се говори за бирена революция.
„Има бирена революция във Великобритания и ейловете са точно в нейното сърце. Продажбата им, броят на хората, които ги пият, пивоварните, които ги произвеждат, фестивалите, на които се предлагат – всичко бележи ръст в добри темпове. Бирите, богати на аромати и вкусове, продължават да провокират интереса и да печелят популярност. Хората може да посещават пъбовете по-рядко, но когато отидат, вече все повече се оглеждат за нещо специално, нещо различно от евтините супермаркетни лагери. И точно затова повечето от тях пият вече ейлове. Има много марки, стилове и вкусове, много повече от преди“, коментира авторът на ежегодния анализ Cask Report Пийт Браун.
Публикуваният през септември наръчник The Good Beer Guide 2015 пък отчита, че в момента във Великобритания има повече пивоварни на глава от населението, в сравнения с всяка друга държава по света – по една на всеки 50 000 души.

 

 

Advertisements