Дава ги сомелиерът Сам Мерит, който има сертификат за експерт и се занимава в последните 5-6 години с обучението на търговци, собственици на заведения, бармани и обикновени консуматори за правилната селекция и консумация на бира. Пред Vegas Seven той отговаря на няколко въпроса, които вероятно сте си задавали и вие.

Как по-добре може да се оцени една бира – от чаша или от бутилка?
– При сипването на бирата в чаша се разнася нейният аромат във въздуха, а от пяната може да се усети и мирисът на самото пиво, освободените от него ухания. Толкова много оценяваща дейност може да се извърши с нос. Така, че ако пиете директно от бутилка или кен, няма да усетите на какво мирише една бира.

Как може правилно да се оцени бирата щом веднъж вече е в чашата?
– Много е важно чашата да бъде чиста! Ако я сипете в чаша и по стените има мехурчета, означава, че тя не е добре измита. Забавното е, че дори и по рекламите се виждат подобни мехурчета по халбите.

Как външният вид на една бира може да ми подскаже какво да пия?
– Цветът на бирата – светъл или тъмен, ни казва доста относно използвания малц и дори донякъде за вкуса, който може да очакваме. Най-светлите или златисти на цвят бири обикновено сами по себе си са индикация, че са леко сладки, освежаващи, понякога с хлебен привкус. В по-тъмните, към карамел, вие наистина може да усетите карамелени нотки, понякога мед. От много тъмните пък определено може да очакваме шоколад, кафе, опушен вкус. Някои катранено черни стаутове може да изглеждат със заплашително висок алкохолен градус. И мнозина се страхуват да пият такива, защото си мислят, че са много силни. Но всъщност доста от тях са с нисък алкохолен процент и са добре балансирани.

Има ли правилен начин да усетиш аромата на бирата?
– Хората обикновено си мислят, че е както при другите сетива – преценка на пръв поглед, на първо чуване. Но е по-добре да оценяте бирата на кратки вдишвания, вместо отведнъж – едно дълбоко вдишване не е толкова ефективно, колкото букет от няколко кратки.

Как ароматът дава индикации каква е на вкус бирата?
– Много е важно да се осъзнае, че ароматът често се доближава или припокрива с вкуса. 90% от вкусовите възприятия идват чрез обонянието. Езикът е отговорен за петте основни вкуса – солено, сладко, горчиво, кисело, люто, умами (предизвикано от свободните глутамати, които най-често се съдържат във ферментирали и отлежали храни и напитки). Всичко друго се дължи на носа. Затова, например, ако отворя една белгийска сезонна бира и усетя сладък ананас, това не е благодарение на езика, а на носа. Мирисът предшества вкуса.

Как може да се усети бирата? Или просто се „гмуркаш“ и я пиеш?
– Бих посъветвал първо да се отпие малко. Толкова, че да се покрие всяка част от устата. След това раздвижете течността навсякъде, да я усети не само езикът, но също венците, бузите. Така ще започвате да получавате сензорните усещание, които търсите – как чувствате бирата, колко плътна е, колко газирана…

Как първоначалната реакция може да ми подскаже какъв тип бира е за мен?
– Важно е да се знае, че твоят вкус е много по-различен от вкуса на всички други. Има три неща за бирата, които са важни за всеки: дали е силна или не, колко е тъмна или светла и колко е горчива или сладка. С тези три неща наум всеки може да определи със собственото си небце къде принадлежи в бирения спектър. Но не се рамкирайте само в един стил бира, има още толкова много бирени стилове.

Как да постъпя, ако ми предстои консумация на няколко различни бири за един ден?
– Трябва да се започне от най-леката и да се придвижвате последователно нагоре. Може да започнете и като разчитате на очите си: „Тази ми изглежда лека бира, но трябва да проверя алкохолното съдържание. Тази изглежда мътна, може би е пшенична, ще започна първо с нея, ако няма по-лека.“ Продължете така, че да оставите силните белгийски бири към края. Друга възможност за финал са бирите в стил „Индия Пейл Ейл“, защото хмелът превзема сетивата, по начин, че да не могат да се усетят други вкусове и аромати след това.
sammerritt

Сам Мерит

Advertisements