Белгийската пивоварна De Halve Maan възнамерява да изгради биропровод, за който вече е получила разрешението от градската управа на Брюж. Тръбите ще минават под земята и ще доставят пивото до инсталации за бутилиране, които се намират в друга част на града. Подобен проект досега не е осъществяван в Белгия.
„Подземната канализация ще бъде с дължина 3 километра и трябва да мине под съществуващата канализационна система на града“, внесе разяснение Ксавие Ванест, генерален директор на De Halve Maan, която произвежда Straffe Hendrik и познатата у нас чрез „Канаал“ Brugse Zot.
Ежегодно около 4 милиона литра бира ще бъдат пренасяни по биропровода от основната сграда на пивоварната De Halve Maan, която се намира в историческия център на Брюж до индустриалната зона. Там вече пивото ще бъде бутилирано и складирано, в готовност да бъде транспортирано за пазара.
Ванест обясни, че решението за инвестицията е било продиктувано не от стремеж за оптимизиране на разходи, а от екологични съображения. В момента камиони на De Halve Maan правят около 500 курса годишно по улиците в стария град, за да бъдат натоварени с бира и да я доставят до бутилиращия цех. С биропровода се цели трафикът на тежкотоварните камиони да намалее с 85% в града, наричан Венеция на Севера, който е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 2000 г.

halve

 

Advertisements