… и още други интересни теми бяха разисквани на провелата се за трета поредна година блогърска среща, организирана от Съюза на пивоварите в България (СПБ). Този път акцентът на събирането беше запознаването с калорийните стойности на бирата и разсейването на митовете, че от любимата ни напитка се пълнее.
За да не се получи скучна и досадна лекция, която да причини само разсейване на слушателите, се погрижиха водещите – журналистът от БНТ Никола Стойнов, както и Галина Дензел и Диана Шингарова, двете създателки на колекционерската поредица „Изкуството на истинската храна“.
Основните факти, потвърдени от проведено изследване на 10 български бири, сочат, че средната енергийна стойност на пивото е едва 50,7 кcal на 100 милилитра. Като с най-ниска калорийна стойност е безалкохолната бира – 25 kcal/100 ml, следват бирените миксове тип радлер (43 кcal/100 ml). Средното съдържание на калории в 0,33 l пък е около 167 kcal, а за  0,5 l е 253,5 кcal, като това се отнася за стандартно светло пиво (около 4,5% алк).
Също така бе изтъкнато, че за стандартно питие се счита бира от 330 милилитра, като в рамките на умерената консумация влиза изпиването на две стандартни питиета от жените дневно и четири от мъжете.
При подобна консумация на бира човек не бива да се притеснява, че може да напълнее от бирата. Още повече, че средната стойност на белтъците в пивото е 11,6 милиграма/100 гр, а за мазнините – 16,8 милиграма/100 гр. Заедно те формират едва под 1% от общото енергийно съдържание на пивото. Напълняването (или ефектът, известен като „бирено коремче“) се появява при неразумно съчетаване на пивото с висококалорична и (или) мазна храна, която на всичко отгоре се консумира неправилно, т.е. бързо и в големи количества. А също дисбаланс в начина на живот, стрес и обездвижване
За съжаление, към момента едва 6% от участвалите в анкетата на СПБ знаят, че пивото е напитка със сравнително ниско съдържание на калории и не води до напълняване при умерена консумация, а също, че не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари.
Затова и друга основна препоръка, изведена на проведената среща, бе за правилно съчетаване на бирата с балансирана храна, съдържаща достатъчно полезни хранителни вещества, но и съпроводена с правилно приемане, т.е. бавно и спокойно хранене.
Проведената викторина с въпроси пък показа, че присъстващите консуматори на пиво вече са добре запознати с полезните съставки на бирата – витамини от група В, антиоксиданти, калций, калий, силиций, цинк, магнезий и др. А също и със свойствата да намалява риска от остеопороза, да подобрява функцията на бъбреците, да помага при безсъние чрез съдържащия се хмел и т.н.
Изразената надежда бе, че с разумна консумация на храни през предстоящия есенно-зимен сезон, удоволствието и ползата от бирата само биха се подчертавали.

pivov1

 

Advertisements