11 октомври, бирария „Халбите“ на ул. „Три уши“ №13 в София. На тази дата и на това място ще се случи есенната среща на домашните пивовари. Октомврийскака сбирка ще носи много от белезите на големия бирен празник в Мюнхен – Октоберфест. Част от пивоварите ще представят свои бири, варени от тях по традиционните баварски рецепти за мерцен и октоберфест пиво.
Останалите пък ще носят всякакви други стилове бири, които ще имат няколко общи знаменателя – варени в домашни условия, правени с качествени суровини, с внимание към вкуса и аромата и най-вече – произведени с много любов и желание. Тези бири ще бъдат разливани, пити, оценяни с дружеско, но компетентно мнение, а и разменяни за допълнителен „размисъл“ над тях вкъщи.
Но един фест няма да е фест, ако се свежда единствено до дегустация и консумация. Ще има истински празник, като за него ще се погрижат и любезните домакини от „Халбите“, които са предвидили отсега в менюто да има разнообразни типични баварски ястия. А и към всеки присъстващ е отправено пожелателна препоръка да изнамери от гардероба си дрехи, сходни с традиционните за Октоберфест. Карирани ризи в съответния нюанс, да речем.
Що се отнася до посетителите – то това ще бъдат не само членовете на Асоциацията на домашните пивовари в България, но и всеки, който си прави бира у дома или възнамерява да се захване с това благородно и увличащо хоби. А също така са поканени всички, съпричастни с бирената идея – колекционери, познавачи или редови почитатели на хубавото пиво.
Всеки ще може свободно да зададе всякакви въпроси, които биха го напътствали да свари първата бира или пък да усъвършенства следващата си варка. Пред присъстващите ще бъдат представени и германски бири, които ще се точат на Октоберфест тази година.
Ако и това още не ви е убедило, да сте там, то имайте предвид, че всеки домашен пивовар ще се почувства поне мъничко засегнат, ако не опитате и от неговата бира:) А тя със сигурност ще е доста по-различна и определено по-запомняща се от тези, които може да си купите в супермаркетите.

OKTOBERFEST

 

Advertisements