Далеч назад във времето, през 1516 г., е въведен в сила добре познатият ни Закон за чистотата на бирата (Reinheitsgebot), според който в пивото може да се съдъра само вода, малц и хмел (маята е добавена като изискване доста по-късно). Но времето тече и пивоварството се променя. На Закона комай държат стриктно основно в Германия. Другаде големите компании посягат към съставки, които водят до намаляване на разходите по продукцията. А малките, т.нар. крафт-пивоварни генерират все повече идеи за по-разнообразни бири. Те също като преобладаващата част от големите нарушават Reinheitsgebot, но с благородни подбуди – да представят на консуматора по-различна бира. Въпрос на дискусии е дали крафт-пивоварните постъпват правилно, но ето няколко бири, които определено са потъпкали закона и са нарушили традициите в пивоваренето. Но пък резултатът си е струвал.

Rocky Mountain Oyster Stout (пивоварна Wynkoop, САЩ)

Това е може би най-месната бира в света. Плътното, тъмно пиво, има букет от вкусове – шоколад, еспресо и… топки. Да, във всяка варка се влагат 25 паунда печени тестикули от бик, за по-изискан вкус, както и да бъдат погалени сетивата на бирения консуматор.
1

Beard Beer (пивоварна Rogue Ales, САЩ)
В нея пък има нещо, което никога не бихте си помислили, че ще намерите в бирата – мая от брадата на пивоваря. Да, точно – ейл в белгийски стил, но с дрожди, добити от брадата на технолога Джон Майер.

2
Voodo Doughnut Maple Bacon (пивоварна Rogue Ales, САЩ)
Не се отдалечаваме от тази пивоварна, защото оттам произлиза и друга странна приумица. Тук е вложен бекон, опушен на жар от ябълково дърво, както и аромат на явор. Това прави кафевият ейл особено богат на аромати и с изненадващ баланс, в който се открояват явор и бекон. Особено се харесва от тези, които считат, че всичко е по-вкусно с бекон.

3

Sam Adams Utopias (пивоварна Samuel Adams, САЩ)
Най-силната естествено ферментирала бира, правена някога. Utopias е с 28% алк. На вкус е нещо между отлежал портвайн, шери и коняк, не е газирана и има силен аромат на ванилия, тъмни плодове и землисти хмелови нотки. А също кафе, карамелов нюанс и сушена череша. Всяка бутилка струва около 200 долара.

4

Fraoch Heather Ale (Williams Brothers Brewery, Шотландия)
От пивоварната уверяват, че тази бира има над 4000-годишна история. Независимо дали вярвате или не, но за нея се твърди, че е варена в Шотландия дълго преди хмелът да е станал известен като съставката, която придава горчивина на бирата. Вместо това като горчиви агенти са използвани калуна и хвойна. Те предават вкус на зелени подправки, лека пикантност и мед.

5

Buzz Hemp Beer (пивоварна Cool Brewing, Канада)
Създадена през 2003 г. и съдържа коноп от Британска Колумбия. Не, няма да се надрусате, ако пиете от нея, но пък ще се насладите на лек амбърен на цвят лагер с нежен, освежаващ вкус. Тази класическа на пръв поглед бира печели няколко златни медала на наградите на канадските пивовари.

6

Lil’ Gruesome Peanut Butter Jelly Stout (пивоварна Spring House, САЩ)
Стаут с 8,3% алкохолно съдържание и една много специална съставка – фъстъчено масло. Вложените малини дават нотки на конфитюр, но същинският вкус и аромат се придава именно от маслото. Черна на цвят, с плътна и трайна пяна, във вкуса се долавят също препечен малц, шоколад. Но фъстъченото масло я прави наистина интересна и вкусна.

7

 

 

Advertisements