Изследователи, които са направили тестове на 24 популярни германски бири, открили наличието на смущаващи примеси в тях: пластмаса, кожа, стъкло и други подобни неприятни „съставки“. Най-големият извод на студията, публикувана в най-новия брой на Food Additives and Contaminants, е: Пластмасата е навсякъде, ние не можем да я избегнем, дори и в нашите питиета.
В никоя от бирите обаче не се е съдържало достатъчно количество пластмаса или други вредни вещества в такава степен, че да бъдат опасни, подчертават съавторите Герд Либецайт и Елизабет Либецайт, които са сътрудници на германската консултантска компания MarChemConsult.
Двамата не са успели да стигнат до конкретно заключение как пластмасата е попаднала в бирите, които са закупени от произволен супермаркет. Възможно е бутилките да са били контаминирани (заразени) преди пълненето им или пластмасите да идват от машините и (или) материалите, използвани по време на процеса на филтриране. Също така е възможно водата, която пивоварите са използвали, да е била с въпросните замърсители. Както често е ставало въпрос в новините в последните години, природните водоизточници съдържат все повече микрочастици пластмаси, които идват най-често от козметични и химически продукти.
„Малкото количество пластмаси в бирите не могат да бъдат тревожен знак, но тяхното наличие в напитките, в частност в бирите, показва, че човешкото общество е под влиянието на микрочастици пластмаса в много по-големи измерения от очакваното“, твърдят авторите. Които са открили под микроскоп, че в някои от мострите има частици от човешка кожа. „Работниците от пивоварните губят, както всички останали хора, външна част на епидермиса“, се обяснява в изследването. В три от бутилките пък са открити фини частици стъкло. А в една имало „почти цяло малко насекомо“.

Advertisements