Както вече е ставало въпрос в блога, голямото предимство на микропивоварните е, че имат свободата да експериментират с продуктите си, по начин, който намерят за добре. И да правят това толкова често, колкото решат.
Така само 4 месеца след официалния старт на „Диво пиво“, което вече регистрира успех и се наложи като разпознаваем бранд сред бирените ценители, от „Пивоварна 359“ направиха следващата си стъпка. Тя носи името „Диво Пиво HD Limited“.divo_pivo

 
Навлизането на тази бира на пазара носи известен елемент на случайност. Защото варката е замислена в началото за собствено ползване, но бирата дотолкова се е харесала на близки и познати, че те започнали да питат откъде могат да си я купят. И ето – тя вече е факт – с етикет и бутилка от 0,33 l.
Защо в малки бутилки? Защото тази бира ще бъде основно за нощни заведения, където предпочитат тези разфасовки.
Къде може да се намери? Засега в столичното бистро Made in Home, а в следващите дни и в 100beers, което пък ще даде възможност за желаещите от цялата страна да се сдобият с нея.
И защо HD Limited? На този въпрос вече отговаря Александър Герджев, съсобственик на „Пивоварна 359“. „Спряхме се на това име, за да опитаме да покажем чрез израза HD, че бирата е богата на вкусове. А допълнението за лимитираност се обяснява с факта, че произведохме само около 3000 бутилки, т.е. бройката е ограничена“, обяснява Герджев.
След изчерпването на количеството, тази бира няма да бъде повторена. Следващата година ще я има отново, но вече ще има някаква разлика в ароматите и вкуса. Затова и „Диво Пиво HD Limited“ е като подарък за бирените колекционери, а ние ставаме свидетели на еднократен бирен тираж, рядко събитие за България (и доста по-често другаде).
В своята същност това е лятно пиво. Леко (4,5% алк, 11,4% плато), приятно и пивко. За което основен принос има технологът Иван Карагьозов, който по традиция щателно е търсил да напипа вкусовите търсения на консуматорите.
Бирата при наливане прави обилна пяна, която остава на траен тънък слой. Ароматът е на хмел и малини, а след няколко минути и съответното леко затопляне надделява хмеловият. Защото тук са съчетани три вида – Nugget, Cascade и Citra. Те се усещат от средата към финала на отпиването и придават ненатрапчива, но трайна горчивина, която остава и на върха на езика. При всички случаи това пиво безпроблемно би повлякло след себе си (поне) още едно със своята пивкост.
В емблемата отново присъства познатият ни герой от „Диво пиво“ – мечокът, вече в много по-едър план. Той се превръща и в лице на бирата, като ще присъства и в следващите разработки на „Пивоварна 359“.
А те чукат на вратата. Вече бе споменато, че ще се работи още по вкусовите достойнства на „HD Limited“, но преди това ще има изненада – пиво за есенно-зимния сезон. Завесата леко се повдига и става ясно, че това ще е червено пиво.

IMG_1755

 

Advertisements